Együttműködik a jövőben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), melynek révén többek között az egyetem három karán is bevezetik a „Betegjogok elmélete és gyakorlata”, vagy a „Betegek, ellátottak és gyermekek jogai” című szabadon választható tantárgyak egyikét. Az erről szóló dokumentumot Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója és Bódis József, a PTE rektora a mai napon írta alá a Pécsi Tudományegyetemen.

Az elmélet és gyakorlat találkozása, azaz a PTE tudásbázisa, széleskörű hazai és nemzetközi szakismerete, és az OBDK szakmai munkája és tapasztalata a jövőbeni eredményes együttműködés záloga lehet. A „közös út” első, kézzel fogható lépéseként az egyetem három karán – az Állam- és Jogtudományi Karon, az Általános Orvostudományi Karon és az Egészségtudományi Karon – a 2014/2015-ös tanév második félévében várhatóan összesen mintegy 90 fő részvételével indulnak el a szabadon választható komplex jogvédelmi tantárgyak. A kurzusok gyakorlatorientált megvalósításában a PTE oktatói mellett az OBDK jogvédelmi szakemberei is aktívan közreműködnek majd.

A két intézmény a képzések mellett szakmai konferenciák, kerekasztal-beszélgetések és egyéb rendezvények megszervezésével is segíteni kívánja a szakmai-tudományos közélet élénkítését, a szélesebb körű tájékoztatást a jogvédelem területén.

A pécsi egyetem kiemelt stratégiai célja az oktatás, kutatás, és az egészségügyi szolgáltatások folyamatos fejlesztése mellett a társadalmi felelősségvállalás. Ebbe az elképzelésbe tökéletesen illeszkedik a mai napon aláírt dokumentum, mely alapján a PTE és az OBDK szorosan együttműködik a betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése érdekében.