A jövő év március végéig minden fluort tartalmazó hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezéseket forgalmazó, üzembe helyező és javító vállalkozásnak regisztráltatnia kell magát, 2016 első napjától pedig csak az végezheti az előbbi tevékenységeket, aki arra jogosító képesítéssel rendelkezik – egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelet-tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről címet viselő kormányrendelet tervezete az uniós szabályoknak tesz eleget.

A hatósági ügyintézést első fokon a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, másodfokon az energiapolitikáért felelős miniszter végzi. A hatóság feladatai az adatbázisok létrehozása, valamint a fluortartalmú üvegházhatású gázzal töltött hűtőközeget tartalmazó – meglévő és újonnan telepített – berendezések azonosító kódrendszerének létrehozása. A kódot – címke alakjában – fel kell ragasztani a berendezésekre. A berendezések körébe tartoznak az autókba szerelt légkondicionálók is.

Az említett adatbázisok egyike az ilyen termékek forgalmazóinak, üzembe helyezőinek, javítóinak és a forgalomból kivonóinak a regisztere. Emellett lesz a termékeket tartalmazó adatbázis is. A regisztráció és annak hatósági felügyelete díjfizetéssel jár.

Aki regisztráció nélkül forgalmaz fluortartalmú termékeket, vagy végez velük kapcsolatos szolgáltatást, azt 100 ezer forint klímavédelmi bírság megfizetésére kötelezi a hatóság. Aki pedig az éves felügyeleti díjfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget és kötelezettségét a hatóság felhívását követő 8 munkanapon belül sem teljesíti, arra a hatóság 40 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő klímavédelmi bírságot köteles kiszabni.