A Consilium Peritorum című rendezvényt hagyományteremtő jelleggel hívta életre az Országos Bírósági Hivatal az ország különböző részeiből érkező, a rendezvényt megelőző egy évben kinevezett bírák, bírósági fogalmazók, valamint az igazságszolgáltatás szervezetrendszerébe bírósági titkárként belépő munkatársak részére. A december 12-13-án megtartott rendezvény célja, hogy a meghívottak megismerjék a bírósági vezetőket, személyes tapasztalatokat szerezzenek, ötleteket, tanácsokat kapjanak szakmai fejlődésük érdekében az igazságszolgáltatásban meghatározó szerepet betöltő kollégáktól, és − nem utolsó sorban − egymással is közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki.

A rendezvény első napján Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte a kinevezetteket, őt követte Kónya István, a Kúria elnökhelyettesének köszöntője. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke a bírói hivatásról beszélgetett a jelenlévőkkel. Ezt követően Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla és a Magyar Bírói Egyesület elnöke mesélt arról, milyen is napjainkban bírónak lenni. Telegdy Gergely, a Szegedi Törvényszék idén kinevezett bírája arról beszélt, milyen bírósági titkárból bíróvá válni. Várvölgyi Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírósági fogalmazója pedig azt mondta el, milyen egy bíró – a fogalmazó szemével.

A nap záró előadásaként Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja ismertette és számolt be a közelmúltban elfogadott Bírói Etikai Kódexről. Előadásában régi és aktuális példákon keresztül mutatta be az etikai kódex elvárásait.

A rendezvény második napján, az ünnepséget Darák Péter, a Kúria elnöke nyitotta köszöntő beszédével, amelyben Juhász Andor, egykori kúriai bíróra emlékezett. Ezt követően Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács soros elnöke, majd Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepség részeként, az idén 150 éve született Juhász Andorra, az egykori kúriai elnökre emlékezve Czimbalmos Csaba, az Országos Bírósági Hivatal tisztviselője előadását hallhatták a jelenlévők.

A kávéházi jelenetet a Mailáth György pályázat díjátadó ceremóniája követte, ahol pályázat nyertesei vehették át a díjaikat. Az eseményen részt vett özv. Nyáry Zsigmondné, Mailáth György dédunokája, és Nyári Péter, Mailáth György ükunokája.