Új biztonsági beléptetőrendszereket állítottak üzembe három zalai bíróságon, ahol a korábbi átvizsgálások során fegyvereket, baltákat és motorfűrészláncból készült ütőszerszámot is találtak már az épületbe érkezőknél – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Bartalné Mentes Judit közölte: az Országos Bírósági Hivatal által indított, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával a bíróságok biztonságát növelő berendezések beszerzését lehetővé tevő projekt keretében helyeztek üzembe hétfőn új, korszerű fémdetektoros kaput és csomagvizsgáló berendezést három zalai bíróságon. A Zalaegerszegi Törvényszék, a Zalaegerszegi Járásbíróság, valamint a Keszthelyi Járásbíróság bejáratánál működnek az új berendezések, a Zalaegerszegi Törvényszéken eddig használt csomagátvilágító gépet, illetve fémkereső kaput pedig a Nagykanizsai Járásbíróság portáján helyezték el.

Felidézte, hogy minden bíróságon szigorú szabályokhoz kötik az épületbe való belépést, illetve az ott-tartózkodást, vagyis sem az épületbe, sem a tárgyalóterembe nem szabad bevinni az életet és a testi épséget sértő, a közbiztonságot veszélyeztető eszközöket. Az új fémkereső kapu megmutatja a belépni szándékozónál lévő fémtárgyat, a csomagvizsgáló a vegyi anyagokat is kiszűri, az átvilágításról készült felvételeket pedig archiválja, hogy visszakereshetők legyenek.

A Zalaegerszegi Törvényszék épületébe naponta több százan érkeznek, többször előfordult, hogy gázsprayt, nagyobb méretű csavarhúzót, kést, baltát hoztak magukkal, de törött üvegdarabot és motorfűrészláncból, házilag készített ütőszerszámot is vettek már el a portaszolgálat munkatársai az épületbe érkezőktől.

Lőfegyvert, lőszert csak a hatóságok – például rendőrség, büntetés-végrehajtás – szolgálatban lévő munkatársai vihetnek be magukkal a bíróságokra, mindenki mástól elveszik ezeket a beléptetéskor.

Zalaegerszegen az elmúlt évben 80 esetben voltak kénytelenek az ügyfelek a bejáratnál leadni a fegyverüket, ezeket a távozásukig egy erre szolgáló páncélkazettában őrzik a portán.

Kapcsolódó cikk:

Biztonság a bíróságokon – Újonnan telepített biztonsági eszközök svájci-magyar társfinanszírozásában

Biztonságos bíróságok - Március közepén befejeződött a kijelölt bíróságokon az országos biztonsági rendszer fejlesztésének első üteme

Biztonságos bíróságok, biztonságos ítélkezés – Svájc 1,2 milliárd forinttal támogatja a magyar igazságszolgáltatást