Harminchét csecsemőt és egy hároméves kislányt szabadítottak ki és 103 gyermekkereskedőt, köztük anyákat vettek őrizetbe egy kiterjedt kínai rendőrségi akcióban – jelentette a központi televízió riportja nyomán a helyi média.

Mint kiderült, az újszülötteket instant tésztalevesekkel és zöldségmaradékokkal táplálták, amíg el nem adták őket. A fiúkért 50 ezer és 80 ezer jüan (2,2 és 3,5 millió forint) közötti összeget kértek, míg a lányok ára ennél alacsonyabb volt – tájékoztattak a nyomozók.

A kicsiket a korábban elterjedt gyakorlattól eltérően nem elrabolták a szüleiktől, hanem megvásárolták őket még magzati korukban. A csoport központja a kelet-kínai Santung tartományban működött, a nőket egy Csining városi elhagyott gyárépületben szállásolták el, és a szüléseket is ott vezették le. Az anyák, miután világra hozták kicsinyeiket, nem gondoskodhattak tovább róluk.

A televíziós beszámoló arra is kitért, hogy a csecsemőket táskában vitték el egy fertőző betegségekre szakosodott kórház hullaházába. Ott tárolták és onnan “értékesítették” őket. Egy gyomozó szerint volt, akit bántalmazták is.

A kínai törvények szerint gyermekkereskedelemért legalább öt év börtön szabható ki. Azok, akik több mint három 14 év alatti gyermeket adnak el, tíz év feletti szabadságvesztéssel, súlyosabb esetben halálbüntetéssel is sújthatók. A vevő legfeljebb három év börtönt kaphat.

Kínában nem ritkák a gyermekkereskedelemmel összefüggő bűncselekmények, és Santungban is volt már rá több példa. 2012-ben egy héttagú csapat Linji város kórházából hat csecsemőt adott el. Azután buktak le, hogy az egyik anya megbánta tettét, és feladta magát a rendőrségen. A tettesekre, akik között orvos is volt, 6 és 13 év közötti börtönbüntetést róttak ki.

Nem hivatalos adatok szerint az eltűnt és eladott gyermekek száma az országban évente több tízezer is lehet. Vannak olyan települések, ahol újra és újra ellopják a szegény családok már nagyobb gyermekeit, és eladják őket. Közülük egyesek családhoz kerülnek, másokat munkára fognak vagy az utcára küldenek koldulni.