Korrupcióval gyanúsítja és harminc napra bírósági felügyelet alá helyezte Tudor Chiuariu liberális (PNL) szenátort, Románia egyik korábbi igazságügyi miniszterét a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A román lapok beszámolója szerint Tudor Chiuariut befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják az ügyészek ugyanabban az erdő-visszaszolgáltatási ügyben, amelyben már előzetes letartóztatásba helyezték Viorel Hrebenciucot, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb politikusát, a képviselőház volt alelnökét és Ördög András Lórándot, a Kovászna megyei törvényszék egyik bíróját.

A DNA szerint a Hrebenciuc körül szerveződött bűnszövetkezet – amelyben az állami erdővagyont kezelő Romsilva több vezetője is részt vett – 43 ezer hektárnyi jogtalanul “visszaigényelt” erdő tulajdonjogát játszotta át egy román arisztokrata család leszármazottainak, 300 millió eurós kárt okozva az államnak. Az ügyben tavaly Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök apósát, Ilie Sarbut, a PSD szenátusi frakcióvezetőjét is kihallgatták, de ellene nem indult eljárás.

A DNA mostani közleménye szerint Chiuariu két és félmillió eurós – ügyvédi honoráriumnak, illetve sikerdíjnak álcázott – csúszópénzt alkudott ki magának a bűnszövetkezet tagjaként annak fejében, hogy a Bákó (Bacau) megyei restitúciós bizottságnál “egyengesse” a 43 ezer hektárnyi erdő tulajdonjogának átjátszását az ügy másik vádlottjának, Gheorghe Paltin Sturdzának.

Chiuariu 2007-ben a Tariceanu-kormányban vezette az igazságügyi tárcát. Tavaly januárban a szenátus jogi bizottságának elnöke volt, amikor az úgynevezett posta-perben jogerősen 3 és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság. Chiuariu azóta nem elnöke, csak tagja a felsőház jogi bizottságának, de szenátori mandátumáról nem mondott le azután sem, hogy korrupcióban vétkesnek találta őt a legfelső bíróság.

A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a vádlottnak időről időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.