Februárban kezdi meg a szlovák belügyi tárca annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján az érintettek egy része kérvényezheti elveszített szlovák állampolgárságának visszaállítását – erősítette meg Ivan Netík, a szaktárca szóvivője.

A decemberben bejelentett miniszteri rendelet azon személyek egy része számára teszi lehetővé szlovák állampolgárságuk visszaszerzését, akik a 2010 óta hatályos szlovák állampolgársági törvény alapján, egy másik ország állampolgárságának felvétele után veszítették el szlovák állampolgárságukat.

A szlovák állampolgárságot azonban csak azok kaphatják vissza, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy abban állandó lakhellyel rendelkeztek, vagyis a rendelet a szlovák állampolgárságukat elveszített felvidéki magyar állampolgárok túlnyomó többsége számára nem hoz érdemi változást.

A szlovák belügyminisztérium korábbi közlése szerint a rendeletet a szlovák állampolgársági törvény azon kitétele alapján valósítják meg, amely lehetővé teszi, hogy “államérdekből” kivételesen olyan személyek is megszerezhessék a szlovák állampolgárságot, akik egyébként nem tesznek eleget azoknak a szükséges feltételeknek. Az állampolgárság visszaadása igényléshez kötött.

A februártól alkalmazni kezdett rendelet elébe megy, és érdemben ugyanolyan hatású változtatásokat hoz, mint a szlovák állampolgársági törvénynek az a módosítása, amelyet a belügy már két éve ígér, de máig nem terjesztett elő.

A sokat vitatott állampolgársági törvény alapján – amelynek jelenlegi formáját 2010 júniusában fogadták el – eddig már több mint kilencszázan veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően. Ennek oka, hogy a magyar könnyített honosításra válaszul elfogadott szlovák jogszabály kimondja: “elveszíti” szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi.