A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze előzetes vizsgálatot kezdett pénteken a palesztin területeken elkövetett, feltételezhetően háborús bűncselekmények ügyében.

Ez annak nyomán vált lehetségessé, hogy a Palesztin Hatóság – Izrael heves ellenkezésével dacolva, izraeli pénzügyi megtorló lépéseket is vállalva – csatlakozott az ICC-t létrehozó nemzetközi dokumentumhoz, és visszamenőleg elismerte a bíróság joghatóságát arra az időszakra nézve, amelybe már beleszámít az Izrael által legutóbb indított gázai övezeti hadművelet is.

Így a kérdéses időben az adott területen akár izraeliek, akár palesztinok által elkövetett jogsértések ügyében elvi lehetőség nyílik a vizsgálat lefolytatására – annak ellenére, hogy Izrael nem csatlakozott az ICC statútumához.

Közleményében Fatou Bensouda ügyész leszögezte, hogy az előzetes vizsgálatot a teljes függetlenség és pártatlanság jegyében fogja lefolytatni.

Az előzetes vizsgálat még nem jelenti a teljes tényfeltáró vizsgálat megindítását. Pusztán arra szolgál, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az ügyész eldöntse, elég nyomós érv szól-e amellett, hogy egy alapos, érdemi vizsgálat nyomán valószínűsíthetően háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésére derülhet fény, valamint a cselekmények olyan jellegűek-e, amelyek ügyében az ICC illetékes eljárni.

Izrael megpróbálja elzáratni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság pénzcsapjait

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök abszurdnak nevezte, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze előzetes vizsgálatot indított a palesztin területeken történt esetleges háborús bűnök ügyében. Izrael válaszul a bíróság költségvetésének megnyirbálásáért lobbizik – értesült az izraeli média.

A Mááriv című újság úgy tudja, hogy a vasárnap kétnapos hivatalos látogatásra Jeruzsálembe érkező Abe Sindzó japán miniszterelnökkel az előzetes napirenden szereplő gazdasági kérdések mellett arról is tárgyalt az izraeli vezetés, hogy csökkentse az ICC-nek nyújtott japán pénzügyi támogatást.