Adolf Hitler, a náci Németország vezetője beszédeinek kiadása nem bűncselekmény, és ezért a kiadó nem is büntethető – döntött pénteken egy cseh bíróság.

A brünni regionális bíróság ezzel megerősítette a városi bíróság tavaly szeptemberi döntését, amelyet akkor az államügyész megfellebbezett.

A Guidemedia kiadó Hitler 18 legjelentősebbnek minősített beszédét 2012-ben adta ki 10 ezer példányban. A kötetet hamar szétkapkodták, ezért a kiadó 2014-ben újabb több ezer példányt dobott piacra.

Az államügyészség azonban megtámadta a kiadványt, mert az szerinte támogatja az egykori népirtást, és dicsőíti a nemzetiszocializmust.

A vád beigazolódása esetén a brünni kiadó két tulajdonosát és a kötet összeállítóját akár tízéves börtönbüntetésre is ítélhették volna.

A brünni városi bíróság azonban elfogadta a kiadók érvelését, hogy történelmi dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, és az olvasókon múlik, milyen véleményt alkotnak azokról. A regionális bíróság szintén elfogadta ezt az érvelést, így az ügyészség már csak a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhet. 

“Bebizonyosodott, hogy Csehországban továbbra is van szólásszabadság” – nyilatkozta a bírósági döntés kihirdetése után Pavel Kamas, az egyik könyvkiadó.

“Ez egyben üzenet a közvéleménynek, hogy azt olvas, amit akar” – tette hozzá.

Martin Hrabal brünni bíró szerint a könyv hiteles dokumentumokat tartalmaz, nincs benne semmi olyan, ami arra engedne következtetni, hogy a kiadók egyetértenének a beszédek tartalmával.

A Guidemedia közölte, hogy a könyvet tovább fogják árusítani.

Az évezred elején bíróság elé került az a cseh könyvkiadó is, amely kiadta Hitler hírhedt Mein Kampf című önéletrajzi könyvét. A kiadó eredetileg feltételes büntetés kapott, de a legfelsőbb bíróság a büntetést 2005 márciusában eltörölte.