Nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a próbaüzem lejártát követően március 1-je után élesben működő elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) azoknak, akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kockázatos termékek és élelmiszerek közúti fuvarozásakor a NAV csak akkor ad ki ekáer-számot, ha az adózó kifizette a kockázati biztosítékot. Ez alól azonban mentesülnek azok, akik legalább két éve működnek, szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában, valamint a bejelentés időpontjában nem állnak adószám-felfüggesztés hatálya alatt.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételt illetékmentesen, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun keresztül kérhetik azok, akik megfelelnek a feltételeknek.

Az adatbázis tagjainál a NAV folyamatosan vizsgálja a mentesség feltételeit, és ha valamelyiknek már nem tesz eleget az adózó, akkor ekáer-számot kizárólag az általános szabályok szerint, azaz biztosíték nyújtásával igényelhet.

Aki még nem szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, de a biztosítékadási kötelezettség alóli mentesség feltételeinek megfelel, január 31-éig benyújtott kérelme alapján február 10-étől jelenik meg a nyilvántartásban. A nyomtatvány februári benyújtása esetén az érintett adózó leghamarabb március 10-től kerülhet be az adatbázisba – figyelmeztet közleményében az adóhatóság.

Kapcsolódó cikk:

Kockázati biztosíték az EKÁER rendszerben – Egy hete van azoknak, akik március 1-je után sem akarnak fizetni!