„Az Adótanácsadók Egyesülete és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között létrejött együttműködési megállapodás közvetlen és gyors visszajelzést tesz lehetővé a két szervezet között, így a hatóság gyorsan tud reagálni a jogalkalmazás során felmerült nehézségekre, és a szakemberek is könnyebben tudnak alkalmazkodni az új rendelkezésekhez. Ez mindkét fél számára előnyökkel jár.” – közölte Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (Adótanácsadók Egyesülete) elnöke.

Az adótanácsadókat, adószakértőket, könyvviteli szolgáltatókat tömörítő szakmai szervezet 2014 végén írt alá együttműködési megállapodást a NAV-val, melynek egyik leglényegesebb eleme a kölcsönös szakmai tapasztalatcsere. A NAV vállalja, hogy tájékoztatást ad a revíziók során tapasztalt, az adózást, számvitelt érintő tipikus hibákról, hiányosságokról. Az egyesület pedig egységes keretben továbbítja tagjai tapasztalatait a NAV felé. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan reagáljanak a felmerült problémákra, iránymutatást kapjanak az értelmezési nehézséget okozó kérdésekben, valamint hogy el tudják kerülni a tévedéseket.

„Az együttműködés révén még erőteljesebben tudjuk képviselni a tagság és a kkv-k érdekeit” – hangsúlyozta az elnök.

Az együttműködés ezen felül garantálja, hogy a NAV szakemberei meghívott előadóként közreműködnek az egyesület szakmai továbbképzésein. Ez által biztosított, hogy azon konferenciák egy részén, melyeket az Adókamara a tagságának szervez – évente Budapesten 6-7, az ország különböző területein 15-20 alkalommal –, aktuális, biztos szakmai alapokon nyugvó előadások hangozzanak el a NAV szakembereitől is. Így a szervezet tagjainak lehetősége nyílik az adóhatóság szemszögéből is megismerni a szabályozási, adminisztrációs kötelezettségeket.