Négy törvényjavaslat vitájával kezdődhet meg ma az Országgyűlés tavaszi ülésszaka.

A délután egy órakor kezdődő ülésen a Ház megemlékezik a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselőről, ezután napirend előtti felszólalások következnek, majd döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről.

Kövér László házelnök a házbizottság csütörtöki tanácskozásán tett javaslatot egy új munkarend kialakítására. Ez alapján az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét. Az egyik héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön lennének plenáris ülések, míg a másik héten csak a hét első napján. Az Országgyűlés oldalán elérhető munkarendjavaslat szerint márciustól indulna az új ülésezési rend, és – kisebb, például ünnepek miatti eltérésekkel – e szisztéma szerint zajlana a tavaszi rendes ülésszak, amely június 15-én érhet véget.

Az előzetes napirendi javaslat alapján a mai ülésen az interpellációk, az azonnali kérdések és kérdések után négy javaslat általános vitájára kezdődhet.

A képviselők tárgyalni fogják például a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László előterjesztését az alkoholok jövedéki biztosítékának húszmillió forintra csökkentéséről.

Megvitathatják továbbá azt a szintén kormánypárti indítványt is, amely alapján a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik.

Emellett jogállási tárgyú törvények módosítása és egy nemzetközi megállapodás vitáját is lebonyolíthatják még ma.

A szerdai ülésnapra előzetesen két kormányzati törvényjavaslat általános vitáját vették fel. Az egyik a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása – amely alapján a sajtó-helyreigazításhoz hasonló eljárás védené a képmáshoz fűződő jogokat -, továbbá a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos indítvány.