Korrupcióért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság hétfőn Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert.

Monica Iacob Ridzit – aki 2009-ben fél évig volt tárcavezető – hivatali visszaélésben találták vétkesnek, mivel állítólag fiktív szolgáltatásokért, versenytárgyalás nélkül utalt ki magáncégeknek több mint félmillió eurót az államkasszából.

2009-ben a román ifjúsági és sportminisztérium úgynevezett ifjúsági napokat szervezett, amelyről azt állította, hogy országos rendezvény. A szaktárca által kifizetett több mint félmillió euróból azonban valójában csak két koncertet rendeztek, a többi rendezvényhelyszínt csak azért tüntették fel a programban, hogy országos akció benyomását keltsék.

A minisztérium egyik volt tisztségviselőjét és egy üzletembert letöltendő, hét másik vádlottat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az ügyben.

A Ridzi-ügy volt az első olyan korrupciós botrány, amelyben Traian Basescu akkori államfő pártja, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) tisztségviselőjét vádolta az ügyészség. Az elnökkel szemben álló Szociáldemokrata Párt rendszeresen azt hangoztatta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) valójában Basescu szolgálatában áll, aki úgymond politikai leszámolásokra használja az igazságszolgáltatás feletti állítólagos befolyását.

A korabeli sajtókommentárok szerint a Ridzi-ügyben az államfő lánya is érintett lehetett. A volt ifjúsági és sportminiszter ugyanis Elena Basescunak, az exelnök lányának közeli barátnője volt, aki 2009-ben függetlenként szerzett európai parlamenti mandátumot. Egyes lapok azt feltételezték, hogy a korrupciós ügy során Ridzi valójában Elena Basescu EP-választási kampányához szerzett törvénytelenül pénzt.

Az Adevarul című román lap hétfői összesítése szerint Ridzi már a tizenharmadik volt kormánytag, akit jogerősen börtönbüntetésre ítéltek Romániában, így a különböző pártokhoz tartozó, börtönviselt vagy büntetésüket töltő politikusok akár egy “árnyékkormányt” is alakíthatnának a “hűvösön”. A lap megjegyzi: további 15 – korrupciós ügyekben meggyanúsított vagy bíróság elé állított – volt miniszternek van esélye arra, hogy kiegészítse Románia “rácsok mögötti nemzeti egységkormányát”.

A román miniszterelnökhöz közeli személyek kerültek a korrupcióellenes ügyészek látókörébe

Victor Ponta miniszterelnökhöz közel álló személyek, beleértve egy rokonát is, kerültek a román korrupcióellenes ügyészség látókörébe egy korrupciógyanús, európai uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos ügyben – adták hírül kedden román hírforrások.

A vádhatóság kedden reggel több cég székházát vizsgálta át, és bevitték kihallgatásra a miniszterelnök sógorát, Iulian Hertanut, valamint a kormányfőhöz közel álló Sebastian Ghita üzletembert és képviselőt, akiknél egy európai uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos ügyben vizsgálódnak. A Mediafax hírügynökség szerint a Ponta sógora és mások által vezetett cégtársulás 2012 januárjában szerződést írt alá egy szennyvízcsatorna-hálózat uniós pénzekből finanszírozott bővítéséről, de a pénz egy részét nem rendeltetésszerűen használta fel.

A szerződés Comarnic város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztésére vonatkozott, és az ügyben a Ploiesti megyei önkormányzat elnökét is kihallgatták, akinek korábban már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással egy másik korrupciós eset miatt. Ügyészségi forrásokból a hírügynökség úgy tudja, hogy a keletkezett kár értéke 7,8 millió lej (539,9 millió forint).

Victor Ponta szűkszavúan reagált a sógorát érintő ügyre, csak annyit írt róla egy közösségi oldalra, hogy nem ismeri a hátterét, de hiba lenne, ha kommentárt fűzne hozzá, mert a törvény előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie.

A Pontához közel álló személyeket érintő ügyészségi vizsgálat nem rendkívüli eset Romániában, hiszen Traian Basescu volt államelnök testvére, Mircea Basescu ellen tavaly júliusban emeltek vádat az ügyészek, amikor Basescu még hivatalában volt. Neki befolyással való üzérkedés vádjával kell bíróság elé állnia. Az ügyészek szerint Basescu testvére egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadon engedéséért, vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért.