Külön aláírásgyűjtő ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne aláírásokat gyűjteni országos népszavazási kezdeményezéséhez. Az erről szóló igazságügyi miniszteri rendelet március 1-jén lépett hatályba.

A Magyar Közlönyben jelent meg az igazságügyi miniszter rendelete a helyi népszavazási eljárás során a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól és a használandó nyomtatványokról.

A rendelet szerint országos népszavazási kezdeményezéshez támogató aláírást március 1-jétől kétfajta íven is lehet gyűjteni: az egyiken a személyi azonosítóval rendelkező magyar állampolgárok aláírását lehet gyűjteni, a másik típusú ív pedig olyan külhoni magyarok aláírásának gyűjtésére szolgál, akiknek nincs személyi azonosítójuk. Ilyen, a külhoni magyarok aláírásának gyűjtésére szolgáló ív eddig nem volt, annak ellenére, hogy az alaptörvény 2012-es hatályba lépése óta már a külhoni magyarok is részt vehetnek az országos népszavazásokon.

Az új típusú ív bevezetését az indokolta, hogy nem minden külhoni magyarnak van magyar személyi száma, így nekik az olvasható családi és utónév mellett a magyar hatóság által kibocsátott útlevél számát vagy a magyar honosítási okirat számát és a vonalkód alatti számot, vagy a magyar állampolgársági bizonyítvány számát és a vonalkód alatti számot kell feltüntetniük. A támogató aláírást adó választópolgárnak a személyazonosítás érdekében természetesen fel kell tüntetnie anyja születési nevét is.

Tehát aki március 1-jétől országos népszavazási kezdeményezést nyújt be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és a személyi azonosítóval nem rendelkező külhoni magyaroktól is szeretne aláírást gyűjteni, mindkét típusú ívet be kell nyújtania hitelesítés céljából.

A korábban használt, a személyi azonosítóval rendelkező magyar állampolgárok aláírását gyűjtő íveket is átalakította a miniszteri rendelet, az átalakítás következtében – miközben az ív adattartalma nem változik – lehetővé válik az ívek adatainak gépi feldolgozása, amely megkönnyíti az összegyűjtött ajánlások ellenőrzését.

Egy országos népszavazás aláírásgyűjtésénél kétszázezer hiteles aláírást kell a kezdeményezőnek összegyűjtenie ahhoz, hogy a népszavazást kiírja az Országgyűlés.