A kormány hatályon kívül helyezné az utazásszervezők szakmai minősítő vizsgájáról szóló rendeletet, helyette felsorolná azokat a szakképesítéseket, amelyekkel betölthetők ezek a munkakörök – az erről szóló rendelet tervezete a kedden jelent meg a kormány honlapján.

Jelenleg a szakminiszter bízhat meg egy felsőfokú oktatási intézményt az utazásszervezői szakmai minősítő vizsga szervezésével, lebonyolításával és a vizsgabizonyítványok nyilvántartásával.

Belföldi utazásszervező szakmai minősítő vizsgára 2 év gyakorlati idővel és egy idegen nyelvből tett alapfokú nyelvvizsga birtokában lehet jelentkezni. Nemzetközi utazásszervező szakmai minősítő vizsgára viszont 3 év gyakorlati idő és egy idegen nyelvből tett, legalább középfokú nyelvvizsga a jelentkezés feltétele.

Az előbbi feltételekkel letehető szakmai minősítő vizsgák megszűnnek, viszont továbbra is csak az a cég végezhet utazásszervezést és -közvetítést, amely megfelelő képesítéssel rendelkező személyt alkalmaz. Az egyéni vállalkozóknak eddig maguknak kellett ilyen képesítéssel rendelkezniük, de a módosítás nyomán ők is alkalmazhatnak – maguk helyett – erre feljogosított személyt.

Az utazásszervezőnek és -közvetítőnek – a tervezet szerint – a következő képesítések valamelyikével kell rendelkeznie: turisztikai szervező, értékesítő, idegenforgalmi szakmenedzser, utazási ügyintéző, utazásszervező menedzser, idegenforgalmi menedzser, idegenforgalmi technikus vagy idegenforgalmi ügyintéző.

Ezek valamelyike mellett elfogadnák a tervezet szerint a turisztikai, illetve idegenforgalmi jellegű szakirányon szerzett felsőfokú közgazdász végzettséget és a legalább öt év utazásszervezői szakmai gyakorlatot. Ezek mellett azonban legalább egy idegen nyelvből középfokú, államilag elismert nyelvvizsgával kell rendelkezni a szakembernek.