Önkritikát gyakorolt Kína legfelsőbb bíróságának elnöke, és az eddig előfordult téves bírósági ítéleteket példaként felhozva bírótársait is arra figyelmeztette, hogy tanuljanak a történtekből.

Csou Csiang a kínai törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakán elhangzott munkabeszámolójában “szemrehányást tett” – magát is beleértve – azoknak, akik közvetve vagy közvetlenül “lehetővé tették, hogy téves ítéletek szülessenek”. Ígéretet tett arra, hogy a legfőbb bírói testület javítani fog az eljárás rendjén, hogy hatékonyan megelőzze, illetve korrigálja az igazságtalan ítéleteket.

Tavaly országosan 1317 olyan ügyet tárgyaltak újra, amelyekben szükség volt az ítéletek módosítására – derült ki a beszámolóból. Külön is kitért arra a nagy port felvert esetre, amelynek főszereplője egy 18 éves belső-mongóliai fiatalember, akit 1996 áprilisában fogtak el, és azzal vádoltak, hogy egy nőt megerőszakolt, majd megölt egy nyilvános vécében. Még ugyanabban az évben kivégezték. Szülei 2006 óta rendszeresen petíciókkal fordultak a bíróságokhoz perújrafelvételt követelve. Az ártatlanságáról szóló legfrissebb ítéletet a belső-mongóliai autonóm terület felsőbíróságának elnökhelyettese hirdette ki, a síró szülőktől bocsánatot kérve. A nyomozás folytatódik, az egykori ítélet felelőseit is elszámoltatják.

A kínai legfőbb ügyész minimális elvárásként fogalmazta meg, hogy senki ne kerülhessen bírói hiba miatt börtönbe. Ennek érdekében az ügyészeknek szigorúbban kell majd a rendőrségi nyomozást, a gyanúsítottakkal való bánásmódot felügyelniük – hangsúlyozta Cao Csien-ming. Kiemelte, hogy olyan csatornát is nyitniuk kell, amelyen keresztül a fogvatartottak esetleges panaszai eljutnak az illetékesekhez. A bűnüldöző szervek munkatársai, akiknek a tevékenysége téves ítélethez, a gyanúsított halálához vagy kényszerrel kicsikart vallomáshoz, hamis bizonyítékok gyűjtéséhez vezet, súlyos felelősségre vonásra számíthatnak – hangoztatta.

Kínában a közelmúltban több olyan ügy is nyilvánosságot kapott, amelyekben hibáztak az igazságügyi szervek. Egy éve például tízévi börtön után helyeztek két férfit szabadlábra, mert kiderült, hogy a nemi erőszakot, amelynek címén elítélték őket, nem követték el. Egymillió-százezer jüan (50 millió forint) kartérítést kaptak. Honan tartományban 12 börtönév után engedtek szabadon egy férfit, mert nem volt bűnös a neki tulajdonított gyilkosságban és nemi erőszakban. Egy Csöcsiang tartományi bíróság szintén felmentett öt férfit, mert kiderült: nem ők voltak azok, akik 18 éve megöltek és kiraboltak két taxisofőrt.