Elfogadta a bukaresti kormány az új adótörvénykönyv tervezetét, amely jövő évtől kezdődően a jelenlegi 24-ről 20 százalékra csökkentené az általános forgalmi adót (áfa), az alapvető élelmiszerek áfáját pedig 9 százalékra mérsékelné.

A tervezet akkor emelkedik törvényerőre, ha a parlament is megszavazza: ez Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök szerint még a tavaszi ülésszakban megtörténik.

A kormányülésen Ponta bejelentette, hogy a 2016-tól esedékes két áfa-csökkentő intézkedés közül az egyiket már idén júniustól be akarja vezetni, ám hogy melyiket, arról az első negyedév gazdasági mutatóinak elemzése nyomán április közepén dönt a kabinet.

A februárban ismertetett tervezettel szemben az adótörvénykönyvnek a kormány által elfogadott változata nem 2017-től, hanem egy évvel később, 2018-tól irányozza elő a nyugdíjjárulék csökkentését. A tervek szerint a munkáltatóknak 2,3, a munkavállalóknak pedig 3 százalékkal kevesebb nyugdíjjárulékot kell fizetniük 2018-tól.

A bukaresti kormány jövő évtől eltörölné az osztalékadót, az üzemanyagra és ipari létesítményekre 2014-ben kivetett különadókat, ugyanakkor – a Romániában hatályos ingatlanadón kívül – ismét adót vetne ki a lakások által elfoglalt telekrészekre is.

Az új adótörvénykönyv lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok – az eddigi 20 helyett – akár 50 százalékkal is emeljék az éves kiigazításnál a helyi adókat.

Januártól változna az úgynevezett mikró-vállalatok adózási rendszere, amelyek alkalmazottaik számának függvényében üzleti forgalmuk 1, 2, vagy 3 százalékát fizethetik az államkasszába a 16 százalékos nyereségadó helyett. Jövő évtől kezdődően a 75 ezer eurónál kisebb üzleti forgalmat lebonyolító cégek számítanak mikró-vállalatnak Romániában, de a kedvezményes adózásra jogosító küszöböt a következő években fokozatosan emelni akarják 100 ezer euróig.

Az adótörvény tervezete az általános társasági adó és a jövedelemadó 16 százalékról 14-re való csökkentését is előirányozza 2019-től.

Ponta rámutatott, hogy az intézkedéscsomag a román gazdaság versenyképességének növelését célozza, annak reményében, hogy az ország 2019-ben csatlakozhasson az euró-övezethez.

Ponta ideiglenes pénzügyminiszterként is aláírta a parlamenti elfogadásra küldött adótörvénykönyvet, miután a jogszabályt előkészítő Darius Valcov kénytelen volt lemondani a pénzügyi tárca vezetéséről miután az ügyészség korrupcióval gyanúsította és előzetes letartóztatását kezdeményezte.