A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint alkotmányellenes a Quaestor-kötvény károsultjainak egyedi kártalanításáról szóló törvény, amelyet kedden fogadott el a parlament.

Dióslaki Gábor, a szervezet elnöke kifejtette: véleménye szerint hiányzik a közérdek a rendelkezésből, amely egy konkrétan nevesített, magánkibocsátású tőkepiaci termékre vonatkozóan ír elő egyedi megkülönböztetést a kárrendezési folyamatban.

A kárrendezést egy erre általános felhatalmazással rendelkező szervezetnek (Beva) az általános szabályok szerinti eljárásban kell intéznie, miközben a kártérítési összegben jelentős különbség van a többi hasonló értékpapírhoz és károsulthoz viszonyítva.

Dióslaki Gábor szerint a kárrendezés egyedi módja indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést eredményez a mind időben, mind jogalapban azonos problémával küzdő más károsultakhoz képest, így ellentétes a jogállami jogbiztonság és egyenlőség elvével.

A Tebész elnöke hozzáfűzte: nem a 30 millió forintos kártalanítási összeget kifogásolja, az érdekvédelmi szervezet üdvözölné, ha minden megkárosított befektetőre ez vonatkozna.

Megjegyezte azt is: nem lenne meglepve, ha a most elfogadott törvény miatt egy Buda-Cash károsult az Alkotmánybírósághoz fordulna.

Az Országgyűlés kedden megszavazta a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító törvényt. A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának felállítását, amely – a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt – 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. A kártalanítási alap irányítását a Beva igazgatósága végzi.

A károsultaknak május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kárrendezést. Ha a kérelem megfelel a kárrendezés követelményeinek, az alap tájékoztatást ad erről a jogosultnak, és e tájékoztatást követő 30 napon belül fizet.

A törvény hatálya a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények ügyleteire terjed ki.

Kapcsolódó cikk:

A Quaestor-károsultak kárrendezéséről – Biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt fogadott el a parlament