A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet az őt terhelő szociális hozzájárulási adóból, ha az Országgyűlés elfogadja a nemzetgazdasági miniszter egyes adótörvények módosítására irányuló, július elsején hatályba léptetendő javaslatát.

Varga Mihálynak a parlament honlapján olvasható előterjesztése értelmében a kedvezmény a bruttó munkabér után jár, de legfeljebb 100 ezer forint után érvényesíthető.

A kedvezmény egész hónapra akkor érvényesíthető, ha a munkavállalót a hónap egészében mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatják. Azon hónapok tekintetében, amelyben a munkavállaló a 25. és 55. életévét betölti, a kedvezmény nem vehető igénybe, tekintettel arra, hogy ekkor még, illetve már érvényesíthető a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti munkavállalók után járó kedvezmény.

A kedvezménnyel érintett munkavállaló részmunkaidős foglalkoztatása esetén a munkáltató által igénybe vehető kedvezmény összegét a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkenteni kell.

A javasolt adókedvezményt költségvetési szerv nem veheti igénybe.

A mezőgazdaságban dolgozókat jelenleg évi 120 napig foglalkoztathatják idénymunka jelleggel kedvezményesen az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében.