Az amerikai szenátus megerősítette Loretta Lynch szövetségi ügyész kinevezését az igazságügyi minisztérium élére; ezzel a tárcát első ízben fogja afroamerikai nő irányítani.

Az amerikai kongresszus felsőháza öthónapos halogatás után, 56-43 arányban szavazta meg Barack Obama elnök miniszterjelöltjét. Loretta Lynch mellett tíz republikánus szenátor voksolt, köztük Mitch McConnell, a többségi pártcsoport vezetője.

Az Obamához hasonlóan a Harvardon végzett Loretta Lynch 55 éves. 2010 óta szövetségi ügyész New Yorkban, aki számos terrorizmussal gyanúsított személy elleni eljárást folytatott le. Két éven át volt az igazságügyi miniszter tanácsadói bizottságának feje is. A miniszteri hivatalban hétfőn váltotta a tárcát 2009 óta vezető Eric Holdert.

Lynch többet várt kinevezésének megerősítésére, mint a legutóbbi hét igazságügyi miniszter együttvéve. A késedelmet az okozta, hogy a republikánus honatyák nehezményezték az illegális bevándorlók millióinak kitoloncoltatását megnehezítő elnöki rendeletnek a miniszterjelölt általi támogatását.

Az előléptetést egy azzal közvetlen összefüggésben nem álló törvénytervezet körüli vita is megakasztotta a republikánus többségű szenátusban. A demokraták kifogásolták egy, az emberkereskedelem áldozatainak oltalmáról szóló jogszabály abortuszellenes rendelkezéseit. Az ügyben végül kedden megállapodás született és a tervezetet szerdán megszavazták. Így elhárult az utolsó akadály Lynch kinevezése elől, aki egyébként a várakozások szerint kevésbé lesz konfrontatív a kongresszussal szemben, mint elődje volt.

Az új miniszternek egyebek között kezelnie kell majd az afroamerikaiak halálához vezető rendőri fellépések okozta emberi jogi konfliktusokat. A tárca egyebek között vizsgálatot folytat egy nagy vihart kavart baltimore-i esettel kapcsolatban, amely során egy őrizetbe vett fekete férfi egyelőre tisztázatlan körülmények között a gerincét törte.

A tárcavezetőnek felügyelnie kell az ügyfeleiket az amerikai adózás elkerülésének segítésével és a devizapiacok manipulálásával vádolt nagybankok elleni eljárást is. Januári szenátusi meghallgatásán Loretta Lynch fontos feladataként jelölte meg a terrorfenyegetés és a kiberbűnözés elleni harcot, valamint a rendőrség és a kisebbségi csoportok közötti kapcsolat javítását.