Elkezdődött kedden Münchenben a Deutsche Bank társ-vezérigazgatója, Jürgen Fitschen és négy korábbi kollegája ellen indított büntetőper tárgyalása.

Az ügy előzménye az egyik vádlott, Rolf-Ernst Breuer egy 2002-ben adott televíziós interjúja, amelyben a Deutsche Banknál akkor az elnökségben tisztséget viselő pénzügyi szakember kétségbe vonta az időközben elhunyt Leo Kirch médiavállalkozásának hitelképességét.

A társaság – amelyhez egyebek mellett a ProSieben és a Sat1 kereskedelmi televízió tartozott – az interjú sugárzása után nem sokkal csődbe ment. A tulajdonos Leo Kirch úgy vélte, hogy a vállalat Breuer interjúja miatt omlott össze, a bankvezető szándéka pedig az volt, hogy a nyilatkozattal nyomás alá helyezze a céget és rákényszerítse, hogy a Deutsche Bankot vonja be tanácsadóként a szanálásba.

Kirch ezért kártérítési pert indított, amelyben a jelenlegi ügy vádlottjai egybehangzó tanúvallomást tettek arról, hogy a Deutsche Bank nem akart megbízást szerezni Leo Kirchtől a vállalkozásának átalakítására.

A müncheni tartományi felsőbíróságon kedden indult újabb perben az ügyészség egy 627 oldalas vádindítvánnyal állt elő. Ebben a Deutsche Banknál folytatott házkutatások során lefoglalt dokumentumok alapján azt a vádat fogalmazta meg, hogy az öt bankvezető a társaság jogi osztályának szakértőivel és a társaságot a Kirch-ügyben képviselő ügyvédek közreműködésével előre egyeztette, hogy a helyzetet hamisan bemutató, egybehangzó vallomással megpróbálják félrevezetni a bíróságot azzal a céllal, hogy a bank elkerülje a kártérítést.

A célt végül nem érték el, mert a Deutsche Bankot kártérítésre ítélték. Az ügyészség így hatóság megtévesztésének kísérlete bűncselekmény elkövetésével vádolta meg őket. Ezért a legnagyobb német pénzintézet jelenlegi társ-vezérigazgatóját és négy korábbi munkatársát hat hónap és 10 év közötti szabadságvesztésre, vagy nagy összegű pénzbüntetésre ítélhetik.

A bíróság 16 tárgyalási napot tűzött ki, az utolsót szeptember 22-re. A német sajtó a német gazdaságtörténet egyik legnagyobb szabású pereként értékeli az eljárást, kiemelve, hogy a frankfurti tőzsde vezető indexében, a Dax-30-ban szereplő cégeket tekintve most fordult elő először, hogy a vádlottak padjára kerül egy társaság felső vezetésének igen jelentős része.