A Budapesti Nyomozó Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, valamint ügyvédi visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy volt budapesti ügyvéddel szemben, aki a vád szerint 2010-2011. évben ügyvédi kötelezettségét megszegve két külföldi ügyfelének összesen csaknem 41 millió forint kárt okozott.

A vádirat lényege szerint, B. P. vádlott – aki az elkövetés idején ügyvédként dolgozott -, 2010-2011. évben két ír állampolgárságú ügyfelétől is megbízást kapott arra, hogy a tulajdonukat képező budapesti ingatlanok adásvétele során a nevükben és képviseletükben eljárjon, adásvételi szerződést kössön, az ehhez fűződő jognyilatkozatokat megtegye, valamint a vételárat és hivatalos okiratokat átvegye.

Az ügyvéd az ingatlanokat ennek megfelelően eladta, az adásvételi szerződés szerinti vételárat a vevőktől átvette, az összeget azonban ügyvédi kötelezettségét megszegve, nem utalta tovább a sértettek részére, hanem azzal sajátjaként rendelkezett.

A vádlott ezzel a magatartásával az egyik sértettnek csaknem 24 millió forint, míg másik külföldi ügyfelének 17 millió forint kárt okozott.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a volt ügyvédet – más bűncselekmény mellett – jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.