Összhangban van az uniós joggal a biztonságos országok listája, jelenleg is több európai országban – például Ausztriában, Franciaországban és Finnországban – már alkalmazzák a biztonságos országok listáját a menekültügyekben – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

A kutatási igazgató felhívta a figyelmet arra: már akkor javaslatot tettek a kormánynak a biztonságos országok listájának megalkotására, amikor először vizsgálták a menekültügyi kérdést.

A listán egyrészt azok az országok szerepelnének, amelyek biztonságos származási országnak tekinthetők, vagyis amelyekben nincs háború, üldöztetés, és a menekültügyi hatóság ez alapján vissza tudná utasítani azoknak a menedékjogi kérelmét, akik ezen országok állampolgárai. A biztonságos harmadik országok listáján azok az országok szerepelnének, amelyek biztonságosnak tekinthetők, amelyeken a menedékkérő keresztülutazott és ott lehetősége lett volna a nemzetközi védelem igénybevételére. A kutatási igazgató példaként említette, hogy Magyarország tekintetében ilyen biztonságos harmadik országnak számítana például Szerbia, ahol lehetőség van lefolytatni a menedékjogi eljárást.

A kutatási igazgató emlékeztetett arra, kedden a Fidesz-frakció benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt: a bevándorlási törvényben megalkossa a biztonságos származási és a biztonságos harmadik országokról a listát, annak érdekében, hogy az innen érkezők menedékjogi kérelmét könnyebben, gyorsabban, érdemi vizsgálat nélkül lehessen megalapozatlannak minősíteni.

Törcsi Péter hozzátette: több európai ország alkalmazza a biztonságos országok listáját, az uniós irányelvek erre lehetőséget biztosítanak a tagállamok számára. Teljesen összhangban van ez a lista az uniós joggal – szögezte le.