Többször is kérhetnek az államtól lakásuk átalakításához akadálymentesítési támogatást a mozgássérült emberek, akár már a jövő évtől – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön. A közlemény szerint az ombudsman javaslata alapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezni fogja a támogatási feltételeket meghatározó jogszabály módosítását.

Az ügy előzménye: egy mozgássérült panaszos az ombudsmannak küldött beadványában sérelmezte, hogy életében mindössze egy alkalommal igényelhet támogatást lakása akadálymentesítéséhez, akkor is, ha később elköltözik.

Az alapvető jogok biztosa a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, mert véleménye szerint a helyzet sérti az emberi méltósághoz való jogot, az egyenlő bánásmód követelményét, és nem teljesíti a fogyatékossággal élő emberek kiemelt védelmének állami, de nemzetközi szerződésben is rögzített kötelezettségét.

A biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb esetben a mozgáskorlátozott ember maga kényszerül akadálymentessé tenni az ingatlanát. Közölte, ez nagy, olykor erőn felüli terhet jelent, ha bármilyen okból másik lakásba költöznek, mert a támogatást a mai szabályozás szerint másodszorra már nem kérelmezhetik.

Az ombudsman közölte, azt sem tartja indokoltnak és jogszerűnek, hogy az igénylőnek, ha nem vesz fel külön banki kölcsönt, díjat kell fizetnie az akadálymentesítési támogatásra való jogosultság elbírálásáért.

A biztosi hivatal közlése szerint a nemzetgazdasági miniszter válaszában indokoltnak nevezte az ombudsman javaslatát és jelezte, kezdeményezni fogja a jogszabály módosítását, amely legkorábban 2016. január elsején léphet életbe.

Kapcsolódó cikk:

Emberi méltóságot sért az akadálymentesítési eljárás – Az ombudsman a nemzetgazdasági miniszterhez fordult