Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a bankkártya-kibocsátó megakadályozza, hogy a bankok az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában található kiskereskedőtől alacsonyabb tranzakciós díjat kérjenek.

Ezáltal a kiskereskedők nem tudnak részesülni annak hasznából, hogy ez a díj más tagállamokban alacsonyabb lehet, mint hazájukban, és a bankok közötti piaci versenyt is korlátozhatja. Mindez Brüsszel szerint ellentétes az unió versenyjogi előírásaival.

A Mastercard az eljárásban előterjesztheti álláspontját, szóbeli meghallgatást is kérhet, ám ha a bizottság a vizsgálat végén bizonyítottnak látja a versenyszabályok megsértését, büntetést szabhat ki a vállalatra.

Mindemellett a bizottság szerint a Mastercard mesterségesen magas minimálárat határoz meg azoknál a tranzakcióknál, amelyeket az unióban hajtanak végre olyan bankkártyákkal, amelyeket a világ valamely más részén bocsátottak ki, s ezzel is megsérti az uniós versenyjogot, ami magasabb árakat eredményez. A bizottság magyarázata szerint ha egy kínai turista egy brüsszeli étteremben kínai kártyájával fizet, akkor az után a Mastercard ötször akkora tranzakciós díjat kér a banktól, mint ha az unióban kibocsátott bankkártyával fizettek volna. Brüsszel szerint éves szinten több százmillió euróról van szó.

“Az a gyanúnk, hogy a Mastercard mesterségesen emeli a kártyás fizetések költségeit, ami a fogyasztókat és a kiskereskedőket is megkárosítja” – idézi a brüsszeli testület közleménye Margrethe Vestager versenyjogi biztost.

A bizottság arra is kitér, hogy miután a kiskereskedők a kártyás fizetés költségeit beépítik áraikba, ezért a Mastercard gyakorlata nem csak azokat érinti, akik kártyával fizetnek, hanem azokat is, akik készpénzzel.

Az Európai Bizottság a korábbi években a Visa és a Mastercard ellen is indított már eljárást a határokon átívelő tranzakciók után felszámolt díjak miatt. A Visa Europe és a Mastercard is vállalta, hogy csökkenti ezeket a tételeket, ráadásul 2015 decemberétől már uniós rendelet is megszabja majd, maximum mekkora tranzakciós díjat lehet felszámolni a határokon átnyúló tranzakciókért.

Brüsszel emlékeztet, hogy a Visa régiók között alkalmazott díjait is vizsgálja, de a másik nagy kártyakibocsájtó ellen még nem indult el a hivatalos eljárás.