Az alapvető jogok biztosa a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását kérte az intézmény fenntartójától, az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Székely László júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat, az összegzés az ombudsmani hivatal honlapján olvasható.

Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum jogszabályi előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról.

Az ombudsman számos más konkrét javaslat mellett azt is javasolta az intézmény főigazgatójának, intézkedjen, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegén ne alkalmazzanak biztonsági őröket a betegek megfélemlítésére, “beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz”, továbbá, hogy a zárt részlegen ne tartsanak fogva olyan embereket, akiknek az ápolási dokumentáció alapján a kötelező intézeti gyógykezelésük már nem indokolt.

Székely László az emberi erőforrások miniszterétől több jogszabály-módosítást is kért, ezek között a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát.