Az év elején lépett hatályba az az uniós adatközlési kötelezettség, amely előírja valamennyi nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügylet jelentését az európai hatóságok felé. A szervezett piacokon kötött ügyletekre és megbízásokra október 7-étől visszamenőleges hatállyal lép életbe a kötelezettség, ami 2016 áprilisától valamennyi ügyletre ki fog terjedni. A hazai és a régiós piaci szereplőket a Közép-európai Energy Trading (KELER) fogja segíteni ennek teljesítésében.

Miként tudnak alkalmazkodni az új szabályozás és az alacsony árak teremtette piaci környezethez az energia-kereskedelemben érintett cégek?

Az elsősorban a tőkepiaci szereplők szabályozását célzó uniós rendelet (EMIR) mellett a kifejezetten az energiapiaci szereplők szabályozását szolgáló, úgynevezett Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency (REMIT) jogszabályt is elfogadta az EU hatóság. Az év januárjától életbelépett rendelkezés számos elvárást fogalmaz meg a nagykereskedelmi energiapiacok átláthatóságának növelése érdekében. A jelentési kötelezettség valamennyi a nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügyletre kiterjed, ideértve az azonnali és a határidős ügyleteket is. Ráadásul a megkötött ügyletek jelentésén túl a tőzsdei vagy brókerplatformon megadott ajánlatokat is jelenteni kell.

„A tranzakciók adatait az erre a feladatra feljogosított piaci szereplőkhöz (Registered Reporting Mechanism, RRM ) kell az érintett vállalatoknak eljuttatniuk. Ebben a folyamatban a KELER lehet a hazai és regionális szereplők természetes partnere.” – hangsúlyozta Csiszér Péter, a KELER stratégiai igazgatója. Hozzátette: „A KELER megkezdte a technikai fejlesztést és az engedélyezési folyamatot annak érdekében, hogy képes legyen kiszolgálni a piaci szereplőket a jelentési kötelezettségük teljesítésében. A KELER felkészült arra, hogy meglévő energiapiaci ügyfelei mellett az összes érintett hazai és regionális piaci szereplő számára is megoldást kínáljon.”

Az új szabályoknak megfelelően jelenteni kell minden földgáz és villamos energia nagykereskedelmi termékkel kapcsolatos ügyletet, így többek között az ellátási és szállítási szerződéseket, valamint az ezekkel kapcsolatos származtatott ügyleteket, és a kereskedési megbízásokat. Azon végfelhasználókra is érvényes a villamos energia- vagy földgázellátást biztosító szerződésekre vonatkozó jelentési kötelezettség, amelyek műszakilag képesek legalább évi 600 GWh mennyiség fogyasztására, így például ebbe a körbe tartozik a Dunaferr, vagy az Ózdi Acélmű.