Legkevesebb 11,6 millió euró mellékes jövedelemre tettek szerint eddig a 2013 őszén kezdődött ciklusban a német parlament alsóházának (Bundestag) képviselői, de a nyilvántartási rendszer csekély átláthatósága miatt akár a 20 milliót is meghaladhatja a törvényhozói munka mellett megkeresett összeg – mutatta ki hétfőn ismertetett kutatásában egy civil szervezet.

A Parlamentwatch (parlamentfigyelő) nevű egyesület abgeordnetenwatch.de (képviselőfigyelő) című portálján ismertetett kutatás szerint a 631 tagú Bundestagban 156 képviselőnek van bejelentési kötelezettség alá tartozó – havi 1000 eurót, vagy évi 10 ezer eurót meghaladó – mellékes jövedelme.

A bevallott mellékes keresetek összértéke legkevesebb 11,6 millió euró, de akár 21,4 millió is lehet.

A bizonytalanság oka, hogy a képviselőknek nem kell megadniuk a pontos összeget, hanem csak egy tízfokozatú osztályozási rendszerben kell a megfelelő kategóriába besorolniuk a különböző megbízások, másodállások, vállalatoknál vagy más szervezeteknél betöltött tisztségek révén szerzett összegeket. Az első kategória az 1000 és 3500 euró közötti havi járandóságoké, míg a tízedik kategóriában a 250 ezer eurót meghaladó bevételeket kell feltüntetni, azzal együtt, hogy milyen tevékenységből és mely szervezettől származik a pénz.

A mellékes jövedelem – a Bundestag által alkotott szabályok miatt csupán hozzávetőleges – összege alapján készített lista elején szinte kizárólag a konzervatív CDU/CSU pártszövetség politikusai szerepelnek. Az első 30 helyen mindössze négyen vannak, akik nem a konzervatív frakcióhoz tartoznak.

A legnagyobb összeget – legkevesebb 1,148 millió eurót, legfeljebb 1,674 millió eurót – a CSU-s Philipp Graf Lerchenfeld kereste Bundestagon kívüli munkákkal. A CDU-nál a lista 2. helyén álló Albert Stegemann vezet legkevesebb 878 500 euróval. A konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) közül Peer Steinbrück korábbi pénzügyminiszter – az SPD 2013-as kancellárjelöltje – az első legkevesebb 189 ezer euróval, ami a lista 12. helyéhez volt elég. A nagyobbik ellenzéki pártnál, a Baloldalnál a képviselőcsoportot irányító Gregor Gysi vezet legkevesebb 67 ezer eurós mellékes jövedelemmel, amellyel a lista 41. helyére került. A kisebbik ellenzéki pártnál, a Zöldeknél a lista 62. helyén álló Peter Meiwald az első legkevesebb 30 ezer euróval.

A jelenlegi szabályozást 2013 tavaszán szavazta meg a Bundestag, miután az akkori konzervatív-liberális koalíció (a CDU/CSU és a Bundestagból a 2013 őszén tartott választáson kiesett FDP koalíciója) részéről támadást indítottak Peer Steinbrück ellen az ellenzéki SPD kancellárjelöltjének kimagasló mellékes jövedelme miatt, és a képviselők “üvegzsebe” körül kibontakozott vita lezárásaként végül pontosították az előírásokat, az addigi háromfokozatú osztályozási rendszert átalakították tízfokozatúvá.

Az akkori ellenzéki pártok pontosítás helyett szigorítást sürgettek, azt javasolták, hogy centre pontosan számoltassák be a képviselőket mellékes jövedelmeikről. A konzervatív-liberális koalíció pártjai ezt elutasították, megfigyelők szerint azért, mert a kormánypárti frakciókban ültek a legtöbben azok közül, akik a parlamenten kívüli munkával is keresnek pénzt, és ezt nem kívánták a lehető legrészletesebben a nyilvánosság tudomására hozni.

Most a Parlamentwatch követeli, hogy számoltassák el pontosan a képviselőket, és egy portálján egy petíciót is indított az ügyben.