Megalakulhat a kisebbségi szerb önkormányzatok közössége Koszovóban, mert az arról szóló brüsszeli megállapodás összeegyeztethető az alaptörvénnyel – döntött a testület.

A koszovói és a szerb sajtó beszámolói szerint a Szerbia és Koszovó között augusztusban megkötött brüsszeli megállapodás bizonyos pontjait még össze kell hangolni a koszovói alkotmánnyal, de a dokumentum egyetlen pontja sem sérti meg az alaptörvényt, így azt alkalmazni lehet.

A pristinai alkotmánybíróság november 10-én felfüggesztette a megállapodást, mindaddig – fogalmaztak – amíg végleges döntés nem születik az ügyben. Bejelentették, hogy a megegyezés újra él.

A koszovói ellenzéki pártok szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. Emellett az ellenzéki pártok népszavazást követelnek a kérdésben.

Szerbia egykori déli tartománya, Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Két és fél éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, a kormányfők azonban számos kérdésben azóta sem tudtak megegyezni.