A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia.

A bíróság közleményében ismertette határozatát a miskolci tömegközlekedést érintő esetleges munkabeszüntetéssel kapcsolatban, a még elégséges szolgáltatás megállapításáról érkezett kérelemről. Az elégséges szolgáltatás mértékéről a városi önkormányzat tulajdonában álló Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. és a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete kért állásfoglalását.

A bírósági határozat kitér arra, hogy az MVK Zrt.-nek “a megfelelő mértékű menetrendről” legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal a lakosságot tájékoztatnia kell.

“Az elégséges szolgáltatás törvényi minimumszintje: a munkabeszüntetésben érintett időszakra vetítve vonalanként – helyi személyszállítás esetén – a megrendelt szolgáltatás mennyiségének 66 százaléka, ezt a minimumszintet biztosítani kell, e nélkül a sztrájk jogszerű nem lehet” – állapította meg a bíróság. Kiemelték: “a sztrájk esetére biztosítandó még elégséges szolgáltatás mértékét törvény határozza meg, ezért a bíróság abban érdemben nem dönthet.”

A MVK Zrt. dolgozói visszamenőleges béremelést sürgettek hetek óta. Miután a tárgyaláson nem tudtak megegyezni a felek, a busz- és villamosvezetők a munkabeszüntetés mellett döntöttek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata úgy döntött: az ágazat minden területéről részt vesznek azon a fáklyás demonstráción, amelyet a tervek szerint február 3-án a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva tartanak a borsodi megyeszékhelyen. Azért is lesznek jelen – írták közleményükben -, hogy kiálljanak a közlekedési társaság munkavállalói, szakszervezeti tisztségviselői mellett.