Hivatalosan is holttá nyilvánították a több mint négy évtizede nyomtalanul eltűnt Lord Lucant, akit sokan a család gyermekfelvigyázójának meggyilkolásával gyanúsítanak.

Az angol főrend – polgári nevén John Bingham – halotti bizonyítványát a londoni felsőbíróság szerdai végzése után ki is állították, és ezzel a modernkori brit kriminalisztika egyik legrejtélyesebb ügyének végére került pont – legalábbis jogi értelemben.

Lucan grófjának 1974-ben veszett nyoma, közvetlenül azután, hogy a dadust, Sandra Rivettet a család londoni otthonában agyonverték.

Lord Lucan a gyilkosság éjszakáján egy bérelt autóval először egyik barátja dél-angliai házához, majd a közeli Newhaven kikötőjébe hajtott. Itt már csak a kocsit találták meg a nyomában járó rendőrök, akik az autó belső terében vérnyomokat is felfedeztek.

Binghamet azóta senki nem látta – legalábbis hivatalosan. Felesége nem sokkal később – korabeli brit sajtóbeszámolók szerint – azt mondta, hogy eltűnése előtt férje beismerte neki Sandra Rivett megölését, de a tragédiát balesetnek tulajdonította. Lady Lucan szerint férje Newhavenben felszállt egy kompra, majd a tengerbe vetette magát.

Ezt a sztorit azonban sokan nem hitték – és ma sem hiszik – el. Az annak idején rendkívüli feltűnést keltő eset óta a lordot Franciaországtól Mozambikon, Dél-Afrikán és Indián át Ausztráliáig számtalan alkalommal vélték látni, ám hivatalosan soha nem sikerült bizonyítani, hogy valóban róla van szó.

Az Agatha Christie tollára kívánkozó történet jogi lezárása lehetővé teszi, hogy Lord Lucan fia, George Bingham több mint négy évtized után örökölhesse a családi címet.

Bizonyosra vehető azonban, hogy a londoni felsőbíróság végzése sem vet véget a brit közbeszédben és a sajtóban máig rendszeresen felbukkanó találgatásoknak arról, hogy mi lett az egykor extravagáns életstílusáról közismert, elegáns angol lord sorsa.