Hét ország esetében léptette új szakaszba szerdán az Európai Bizottság a korábban indított kötelezettségszegési eljárásokat az európai menekültügyi szabályok megsértése miatt.

A bizottság közleménye szerint Németország és Szlovénia esetében két-két eljárás, Észtország, Görögország, Franciaország, Olaszország és Lettország esetében pedig egy-egy kötelezettségszegési eljárás ügyében küldött a brüsszeli testület úgynevezett indoklással ellátott véleményt a tagállami fővárosokba.

Németország az eljárás múlt szeptemberi megindítása óta sem közölte Brüsszellel, hogyan ültette át saját jogrendjébe a menekültügyi eljárásokra, valamint a befogadás körülményeire vonatkozó uniós irányelvet. Szlovénia szintén a menekültügyi eljárásra vonatkozó, valamint a tartósan az országban tartózkodó személyekről szóló irányelv előírásainak átültetéséről mulasztotta el értesíteni Brüsszelt a hivatalos felszólító levél ellenére.

A menekültügyi eljárásokra vonatkozó szabályokat Észtország nem ültette át még időben. A tartósan az országban tartózkodókra vonatkozó uniós előírásokat pedig Görögország, Franciaország, Olaszország, Lettország is megsérti.

Az érintett országoknak most két hónapjuk van arra, hogy átültessék saját jogrendjükbe az uniós szabályokat, s erről értesítsék a brüsszeli testületet. Ha ezt nem teszik meg, az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat, amely akár büntetést is kiszabhat az uniós jogot sértő országokra.

A bizottság hangsúlyozza: az egységes uniós szabályok azonos tagállami végrehajtása azért különösen fontos, mert ha a tagországok menekültügyi rendszerei nem mutatnának ilyen komoly eltéréseket, az nagyban segítené, hogy a menedékkérők ne vándoroljanak egyik országból a másikba. Vagyis a bizottság azt feltételezi, hogy ha például Bulgáriában és Görögországban ugyanolyanok volnának a körülmények, mint Németországban és Svédországban, akkor kevesebben vennék célba Nyugat- és Észak-Európát.