Az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén támogatta a postai szolgáltatásról szóló törvény módosítására tett javaslat tárgysorozatba vételét.

Az ülésen nem szavazták meg Tóth Csaba szocialista képviselő, a gazdasági bizottság alelnöke kezdeményezését, amely szerint a témát vegyék le a napirendről miután Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a javaslatot alkotmányellenesnek tartotta.

Galambos Dénes fideszes képviselő, aki csatlakozott Németh Szilárd fideszes képviselő önálló indítványához, a bizottsági ülésen kifejtette: a Magyar Posta kétféle tevékenységet végez, egyrészt az egyetemes postai szolgáltatást, másrészt jelen van az üzleti szférában, így a versenypiacon hátrányba kerülne az adatok nyilvánosságra hozatalával.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelős helyettes államtitkára az ülésen rámutatott arra, hogy a jelenlegi postai szabályozást mindenképpen meg kell változtatni, mert logikátlan. Azt írja elő ugyanis, hogy az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó adatot közérdekű adatként nem kell kiadni, míg a versenypiacit igen. Szerinte a benyújtott javaslat tágítja azoknak az adatoknak a körét, amelyeket közérdekű adatként ki tud adni a Magyar Posta közérdekű adat igénylésekor.

Hozzátette: nem alkotmányellenes a beadott javaslat, mert teljes mértékben összhangban van az Alaptörvénnyel illetve az információs törvénnyel.

A vitában szót kapott Tóth Bertalan szocialista képviselő, aki szerint a bíróság most is dönthet úgy, hogy üzleti érdek esetén ne kelljen közérdekű adatot kiadni.

A gazdasági bizottság hétfői ülésén elfogadta azokat a határozatokat, amelyek alapján a VolDan Investments Limited valamint az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft. részt vehet a letelepedési magyar államkötvénnyel kapcsolatos ügyek intézésében.