A román szenátus előtt kell magyarázatot adnia Dacian Ciolosnak az Intact médiatröszt kilátásba helyezett kilakoltatásáról: a miniszterelnök beidézéséről a szenátus nagy szavazattöbbséggel döntött.

A román adóhatóság felszólította a médiatröszthöz tartozó tévétársaságokat, hogy öt napon belül ürítsék ki székházukat, amely a cég alapítója, Dan Voiculescu ellen hozott jogerős ítélet alapján 2014-ben az állam tulajdonába került. Voiculescut 10 éves börtönbüntetésre ítélték korrupcióért, a bíróság által megítélt 60 millió eurós vagyonelkobzásnak azonban mindeddig nem sikerült érvényt szerezni.

A tröszthöz tartozó Antena 3 hírtelevízió beszámolója szerint az ANAF “kommandós stílusú” erődemonstrációt tartott hétfőn a médiaintézménynél, a kiürítésre megszabott ötnapos határidő pedig a csatorna szerint egyenértékű “elhallgattatásukkal”, hiszen több tonnányi felszerelést és kábelt nem lehet ennyi időn belül átköltöztetni. Az Antena 3 műsorvezetői szolidaritási akciókra, tiltakozó megmozdulásokra buzdították nézőiket.

Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök a demokrácia “felfüggesztését” és a sajtó megsemmisítését célzó tudatos tervnek nevezte a televíziók működését ellehetetlenítő szűk határidőt. “A miniszterelnöknek számot kell adnia a kormány alárendeltségébe tartozó adóhatóság akciójáról, amit nem lehet egy bizonyos pénzösszegről szóló egyszerű gazdasági ügyként beállítani” – jelentette ki a házelnök. Tariceanu javaslatát a szenátorok 70 szavazattal 2 ellenében és 3 tartózkodás mellett határozatot fogadták el.

A román honatyákhoz hasonlóan Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora is azon a véleményen volt, hogy a demokráciát veszélyeztető precedenst teremt az, ha adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítik egyes vélemények szabad kifejezésre juttatását a médiában. A csatorna magyarellenes megnyilvánulásaira célozva Verestóy megjegyezte: senki sem vádolhatja részrehajlással, de – mint mondta – “a demokráciában azoknak is lehetővé kell tennünk véleményük kifejtését, akik nem értenek velünk egyet”.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője több ízben nyilvánosan sürgette a bűnözésből származó vagyonok tényleges elkobzását és éles támadást intézett az adóhatóság ellen, amiért az a vagyonelkobzások töredékét tudta csak behajtani. A DNA február elején bejelentette, hogy ismeretlen személy ellen vizsgálatot indított, mivel az adóhatóság nem hajtotta be a korrupciós bűncselekmények nyomán megszületett jogerős bírósági ítéletekben elrendelt vagyonelkobzások jelentős részét.