Egy Szerbián keresztül Magyarországra érkezett pakisztáni állampolgár 2015 augusztusában menedékjog iránti kérelmet terjesztett elő hazánkban. A férfi azonban a kérelmének az elbírálása előtt elhagyta a számára a magyar hatóságok által kijelölt tartózkodási helyet, és Ausztriába kívánt jutni, ami azonban nem sikerült neki, mivel rossz vonatra szállt fel és így Csehországba érkezett meg, ahol a cseh hatóságok őrizetbe vették.

Tárgyalás a C-695/15 PPU Mirza ügyben

A cseh hatóságok a férfit átadták a magyar hatóságoknak, akik őt menekültügyi őrizetbe helyezték, majd érdemi vizsgálat nélkül elfogadhatatlanként elutasították az ismételten benyújtott menedékjog iránti kérelmét azzal az indokkal, hogy egy biztonságos ország (Szerbia) területéről lépett be hazánkba. A magyar jog szerint ugyanis lehetőség van a menedékkérőknek az EU-n kívüli biztonságos országokba történő visszaküldésére.

A pakisztáni férfi a magyar hatóságok döntését megtámadta a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt, amely lényegében azt kérdezi az Európai Bíróságtól, hogy a menedékjog iránti kérelmek megvizsgálását szabályozó ún. Dublin III. rendelet (604/2003/EU) értelmében a Csehországból visszafogadott kérelmezőt a magyar hatóságok a kérelem érdemi vizsgálata nélkül annak ellenére visszaküldhetik-e Szerbiába, hogy a cseh kollégáikat nem tájékoztatták az EU-n kívüli biztonságos országokba történő visszaküldésekre vonatkozó magyar jogszabályokról és gyakorlatról.

Mivel a menedékkérő jelenleg menekültügyi őrizetben van, ezért az Európai Bíróság a helyzetének mihamarabb történő rendezése érdekében elrendelte az ügy sürgősségi eljárás keretében történő intézését. Az ilyen ügyekben az eljárás időtartama jelentősen lerövidül, az ítélethozatalra a tárgyalást követően pár héten belül sor kerülhet.