Románia ideiglenesen kiadja az Egyesült Államoknak a hírhedt Guccifer nevű hackert, aki számos román és amerikai magas rangú politikus elektronikus postaládáját törte fel – közölte a román Agerpres hírügynökség.

A kiadatás azt követően vált lehetővé, hogy a román legfelsőbb bíróság döntött erről. A temesvári ítélőtábla első fokon még megtagadta a kiadatást, ezt most jogerős ítéletben felülbírálta a legfelsőbb bíróság.

A Guccifer és Micul fum (Kis füst) álnéven működő Lazar Marcel Lehelt Romániában 2014-ben elítélték hét év szabadságvesztésre, jelenleg az aradi börtönben tölti büntetését.

Legfeljebb másfél évre adják ki az Egyesült Államoknak, hogy részt vehessen az ellene ott indított jogi eljárásokon. A tengerentúlon 2014 júniusában emeltek vádat ellene amerikai állampolgárok ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Az egykori taxisofőr Romániában feltörte például George Maior volt belföldi hírszerzési főnök elektronikus postaládáját, de áldozatainak lajstromán szerepelt Colin Powell volt amerikai külügyminiszter is. A hacker nyilvánosságra hozta a román Corina Cretu jelenlegi regionális politikáért felelős uniós biztos Powellnek küldött szerelmes leveleit, és az amerikai politikus emiatt magyarázkodásra kényszerült.

A hacker hozzáfért a Bush és a Rockefeller család tagjainak, valamint Steve Martin színésznek a személyes leveleihez és dokumentumaihoz.

Lazar Marcel Lehel tavaly márciusban a gandul.info román portálnak adott interjúban magányos harcosnak nevezte megát, aki az “árnyék világkormány, a Rockefeller és a Rothschild családok, valamint egyéb okkult erők ellen harcol”.