Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön március 23-ra tűzte ki az új pozsonyi törvényhozás alakuló ülésének időpontját. Robert Fico leköszönő és leendő új kormányfő közölte: bízik benne, hogy az új kormány még ugyanaznap vagy legkésőbb másnap megalakulhat.

Az alakuló ülés dátumának kihirdetése előtt Robert Fico, a választáson győztes Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke a pozsonyi Grassalkovich-palotában átadta Andrej Kiskának azt a szándéknyilatkozatot, amelyben a három másik koalíciós erő – a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) – elnökeivel szerdán megállapodtak az új kormánykoalíció létrehozásáról.

A négypárti egyeztetés után Robert Fico úgy nyilatkozott: viszonylag gyorsan meg tudtak egyezni a leendő kormányprogramba kerülő prioritásokról. Elmondta, hogy amennyiben a parlament alakuló ülése rendben zajlik, az új kormány legkésőbb csütörtökön megalakulhat. Fico azt is elmondta, hogy a még nem eldöntött személyi kérdéseket legkésőbb vasárnap estig lezárják. Hozzátette, hogy a koalíciós szerződés végső formája is körvonalazódik, és legkésőbb a parlament alakuló ülésére elkészül.

Robert Fico közvetlenül az alakuló ülés után fogja beadni mostani kormánya lemondását az államfőnek, aki ezt követően kinevezi az új kabinetet, melynek ismét ő kerül az élére. Az új kormánynak a parlament alakuló ülését követő harminc napon belül a plénum elé kell terjesztenie programját, amelyet a képviselők egyszerű többséggel hagynak jóvá, ha bizalmat szavaznak az új kabinetnek. A leendő négypárti kormánykoalíció 81 képviselői szavazattal rendelkezik a 150 fős törvényhozásban.

A koalíció megalakításáról szerdán kötött megállapodás szerint az új kormányban az Irány a kormányfői poszt mellett megkapja a beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes posztját, valamint hét minisztériumot, és minden szaktárcánál lesz egy-egy államtitkára is. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hivatalosan egyelőre nem megerősített információi szerint az Irány jelöltje a kormányfő-helyettesi posztra Peter Pellegrini, a törvényhozás jelenlegi elnöke lesz, akit mostani posztján Andrej Danko, az SNS elnöke vált majd. Ugyancsak az Irány kezében maradnak a kulcstárcák, amelyek élén nem várható változás: a külügyi tárcát továbbra is Miroslav Lajcák, a belügyit Robert Kalinák, a pénzügyminisztériumot Peter Kazimír, a munka, szociális és családügyi tárcát pedig Ján Richter vezeti majd. Az ugyancsak az Irány jelöltjei által betöltendő gazdasági, egészségügyi és kulturális tárcák vezetőiről állítólag még nem született végleges döntés.

A Szlovák Nemzeti Párt a védelmi, a földművelésügyi és az oktatásügyi tárcákat, a Most-Híd az igazságügyi, illetve a környezetvédelmi minisztériumot, a Háló pedig – amelyből négy képviselői mandátumot szerzett tag a koalíciós döntés miatt csütörtökön kilépett – a közlekedési és távközlési tárcát kapta meg.