Eljárást indít a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egy iszlám szélsőséges ügyében, akit azzal vádolnak, hogy 2012-ben részt vett az ősi mali város, Timbuktu páratlan műemlékeinek elpusztításában. Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott bűnösnek akarja vallani magát.

A törvényszék bírái szerint az ügyészség elegendő bizonyítékkal rendelkezik az Ahmad al-Mahdi al-Faqi elleni büntetőeljárás megindításához – olvasható a hágai székhelyű büntetőbíróság közleményében.

Az ügyészség később arról tájékoztatott, hogy a vádlott a március eleji meghallgatáson ügyvédjei jelenlétében kijelentette, hogy bűnösnek szeretné vallani magát. Az ICC történetében először fordul elő, hogy egy vádlott bűnösnek kívánja vallani magát – írták a hivatal közleményében.

Ahmad al-Mahdi al-Faqi az első olyan gyanúsított az ICC őrizetében, akit vallási vagy történelmi műemlékek megsemmisítésének háborús bűntettével vádolnak. A férfit, akit tíz timbuktui történelmi épület, köztük kilenc középkori mauzóleum és egy mecset ellen elkövetett támadás irányításával vádolnak, tavaly szeptemberben tartóztatták le és szállították át a nemzetközi igazságügyben kulcsszerepet betöltő bíróság székhelyére.

A vádat képviselő Fatou Bensouda “pótolhatatlan történelmi műemlékek lerombolásáról”, valamint “teljes közösségek méltósága, identitása, vallása és történelmi gyökerei elleni szívtelen támadásról” beszélt a bírák előtt. A gambiai jogász a vádlott tetteit a szíriai Palmürában történtekhez hasonlította, ahol az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport fegyveresei ókori építményeket tettek a földdel egyenlővé.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a férfi tagja volt az al-Kaidával kapcsolatban álló, Ansar Dine (Hit védelmezői) nevű szalafista csoportnak, amely 2012-ben Mali északi részét uralta. Az iszlám szélsőségesek tizennégyet leromboltak Timbuktu tizenhat mauzóleuma közül, valamennyi az ősi város nagy gondolkodóinak síremléke volt.

Al-Faqi állítólag “kezdeményező és elszánt” tagja volt a mauzóleumokat leromboló csoportnak, s az irányítás mellett fejszével és feszítővassal személyesen is részt vett a rombolásban.

A radikális milícia fegyvereseit francia katonai beavatkozással 2013-ban sikerült kiszorítani a térségből. A mauzóleumokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) közreműködésével azóta sikerült helyreállítani.