Egy hónapon belül elkészülhet az azonnali fizetési rendszerről szóló első megoldási javaslat, amelyet konzultációra bocsát a jegybank – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a portfolio.hu szakmai konferenciáján, Budapesten.

Bartha Lajos szerint a pénzforgalom gyorsításában jól áll Magyarország, egy órára rövidült a banki átutalások ideje, azonban a technológiai fejlődés megköveteli a további újításokat. Úgy vélte: az azonnali fizetési rendszer kialakítása komplex feladat, de elengedhetetlen a bankszektor versenyképessége érdekében.

A tervek szerint az új fizetési rendszerrel – amelyet a jegybank és a tulajdonában álló, a központi elszámoló rendszert működtető Giro Zrt. dolgozott ki – egyebek mellett a teljes fizetési folyamat néhány másodpercre rövidül, az összeget azonnal jóváírják fizetéskor. Az igazgató beszámolt arról is, hogy a Giro Zrt. és a jegybank jelenleg vizsgálja, milyen feltételekkel lehetne az elszámolási tevékenységet “hazahozni” a különböző kártyarendszerekből, hogy egy magyar kártyával, magyar boltban történő vásárlást Magyarországon számoljanak el. A modell kidolgozásához természetesen egyeztetni kell a bankszektorral – jegyezte meg. Bartha Lajos úgy vélte, hogy a belföldi kártyás tranzakciók magyarországi elszámolása jelentősen növelné a Giro Zrt. hatékonyságát, ezáltal olcsóbbá válhatna az elszámolás, valamint a kereskedők gyorsabban, naponta többször is megkaphatják a tranzakciókból származó pénzösszeget. Felidézte, hogy egy idén júniustól hatályba lépő uniós rendelet kötelezi a kártyatársaságokat, hogy szeparálják a különböző alaptevékenységeket – így az elszámolást is – és biztosítsák a külső szereplők megjelenéséhez szükséges technológiai, szabályozási támogatást. Eölyüs Endre, a MasterCard Europe igazgatója és Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője szintén azt emelte ki a bankkártyás elszámolásokkal kapcsolatban, hogy továbbra is versenybe szállnak a júniustól nyílt piaccá váló elszámlási üzletágért, a bankok annak a társaságnak a szolgáltatását veszik igénybe, amely jobban elvégzi azt. Arra a felvetésre, hogy az innovációkkal sikerül-e csökkenteni az igen jelentős készpénzállományt, Bartha Lajos azt válaszolta: a fejlesztések egyik célja egyértelműen arra irányul, hogy a fizetési tranzakciókat készpénz helyett elektronikus úton bonyolítsák. A bankkártyaszámok már most bíztatóak, a bankkártyaforgalom éves szinten 20 százalékkal emelkedett tavaly, tranzakciós számban messze több a kártyás fizetés, mint a készpénzfelvétel, a statisztikák alapján az ATM-ekből felvett készpénzmennyiség is csökken.