A közlekedési bírságokat, a hiteltartozásokat és a mobiltelefonszámlát fizetik be a leginkább késve a magyarok, míg a legkevésbé az adók befizetésével maradnak el – derült ki az Intrum Justitia nemzetközi pénzügyi szolgáltató reprezentatív felméréséből, amelyet 21 európai országban végeztek el.

Az eljuttatott tájékoztatás szerint hatásosak lehettek az adóhivatal egyre szigorodó szankciói, a válaszadók mindössze 5,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy határidőn túl fizeti ezt a kötelezettséget, míg a hiteleknél 12,2, a közlekedési bírságnál 11,7, a mobiltelefon számlánál 11,2 százalékos ez az arány.

Az oktatási költségek és a lakbér szintén olyan a tartozások, melyekre jobban figyelnek az emberek, az érintett megkérdezettek kevesebb mint 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy késik ezekkel a tételekkel.

Az alacsonyabb végzettségűek a legnagyobb arányban az adókat fizetik ki, míg a magasabb iskolázottságúak inkább az oktatási költségeket veszik előre. A középiskolát vagy ennél kevesebb iskolát végzettek legnagyobb mértékben a vezetékes telefonszámla kifizetését, míg a magasabb iskolázottságú érintettek a közlekedési bírságok befizetését halasztják el – derült ki a felmérésből.

Nemzetközi összehasonlításban is a közlekedési bírságokat fizetik a legtöbb európai országban késve az emberek, illetve az egyéb hiteltartozások kiegyenlítése kerül még a fizetendő sor végére. Több nyugat-európai országban az óvodai és bölcsődei költségekkel késnek sokat a lakosok, aminek oka, hogy magasak a gyerekgondozási díjak.

A felmérést 2015 harmadik negyedévében, Európa 21 országában 22 ezer fogyasztó megkérdezésével készítették, Magyarországon 1081 személy válaszolt a reprezentatív kérdőívre.