A kínai kormány 357 hivatalnokot büntetett meg az országos vakcinabotrányban őket terhelő felelősség miatt. Vannak, akik állásukat vesztik, másokat lefokoznak – derült ki az államtanács legutóbbi ülése után kiadott közleményből.

Bűnügyi eljárást 192 esetben indítottak, és 202 embert vettek őrizetbe, amióta a kínai kormányfő utasítására több kormányszerv együttes vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy kik és milyen mértékben hibáztathatók azért, hogy évek óta ellenőrizetlen eredetű, nem megfelelően tárolt oltóanyag került forgalomba nagy mennyiségben.

A múlt hónapban derült fény arra, hogy egy anya és a lánya az elmúlt öt évben lejárt szavatosságú vagy megengedhetetlen körülmények között tárolt vakcinákat értékesített. A 2011 óta folytatott illegális tevékenység során több mint 570 millió jüan (24,3 milliárd forint) értékű áru cserélt gazdát. A vizsgálat 12 féle – köztük gyermekbénulás és veszettség elleni – vakcinát, két immunglobulin hatóanyagú szert és egy terápiás terméket érintett.

A 20 tartományi jogú régióra kiterjedő botrány kipattanása heves és ingerült reakciót váltott ki a kínai közvéleményből, elsősorban azért, mert a visszaélések gyerekeket is érintettek. A nem megfelelő oltóanyagok kereskedelmében 45 gyógyszerértékesítő vállalkozás vett részt, a vakcinák 59 egészségügyi intézménybe jutottak el.

A nyomozás során visszaélések és hiányosságok sorára derült fény a minőségellenőrzéstől a termék értékesítési láncának ellenőrzéséig. Kiderült, hogy az ágazatban szabályozási problémák is vannak, amelyek orvoslására intézkedéseket tettek. Ezzel egy időben a szabályszegők a jövőben súlyosabb büntetésre számíthatnak.

A kormány arra is felszólította az illetékeseket, hogy mielőbb mérjék fel az esetleges negatív egészségügyi következményeket és tegyenek intézkedéseket azok kiküszöbölésére.

A szúrópróbaszerűen végzett vizsgálatok alapján készült szakértői vélemények alapján megállapították, hogy a szóban forgó vakcinák nem jelentettek veszélyt a páciensre, csupán a szokásos mellékhatásokat idézhették elő. Azoknak, akik az oltást megkapták, nem szükséges újabbért jelentkezniük, de kívánságra azt térítésmentesen megkaphatják.