Kihirdette a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvényt Klaus Iohannis román államfő.

A május közepén hatályba lépő törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanfedezetet és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha az ingatlan értéke ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit.

A törvény azokat a hiteleseket szabadítja ki az adósságcsapdából, akik a gazdasági válság előtt túlértékelt ingatlanok vásárlására vettek fel hiteleket. A jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke ugyanis azóta jelentősen csökkent, és ma már az adósság felét sem fedezi. 

Eddig a törleszteni képtelen hiteleseken – a fedezetül szolgáló ingatlan elárverezése után – adósságuk fennmaradó részét is behajthatta a bank.     

A törvény a korábban leszerződött jelzáloghitelekre is érvényes, beleértve azokat a kényszervégrehajtás alá került jelzáloghiteleseket is, akik nem az Első otthon nevű kormányzati hitelgarancia-programban vették fel a kölcsönt.

A bankok heves ellenállását kiváltó törvényt Iohannis korábban megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, amely a 250 ezer eurónál (77,5 millió forint) kisebb hitelekre korlátozta a törlesztés helyetti ingatlanátadás lehetőségét.

A törvény kihirdetés után Adrian Vasilescu, a román jegybank kormányzójának tanácsadója a Digi 24 hírtelevízióban úgy értékelte: az állam nem azoknak a problémáját oldotta meg, akik nem tudják hitelüket törleszteni, hanem azoknak hozott törvényt, akik nem akarnak fizetni. Szerinte a törvény egyik azonnali következményeként egyes bankok máris 38-40 százalékra emelték az ingatlanvásárláskor megkövetelt önrészt, és drágulni fog a hitel.

A Ziarul Financiar gazdasági lap által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a csütörtökön kihirdetett törvény hónapokig visszaveti a Romániában fellendülőben lévő ingatlanhitelezést, amíg a bankok fel tudják mérni, hogyan érinti őket az új jogszabály. A lap adatai szerint Romániában az utóbbi évben megduplázódott és elérte a 21 milliárd lejt (1470 milliárd forint) a lej-alapú új lakossági ingatlanhitelek értéke, míg az euró-alapú hitelezés 3 milliárd lejjel, 32 milliárd lejre csökkent. Romániában jelenleg a lej- és euró-alapú jelzáloghiteleket egyaránt 3,9 százalékos évi kamattal értékesítik.