Új alkotmánybírót iktatott be csütörtökön Andrzej Duda lengyel államfő annak ellenére, hogy a bíró hivatalba lépését az ellenzék kifogásolta, és az alkotmánybírósági válsággal kapcsolatos kompromisszumkeresés végének minősítette.

Zbigniew Jedrzejewskit a lengyel szejm április közepén választotta meg egy rövidesen lejáró mandátumú bíró helyett.

A beiktatás előtt az államfő levélben fordult Marek Kuchcinski házelnökhöz, hogy tisztázza, hogyan zajlott le az ellenzék által megkérdőjelezett parlamenti szavazás. Ellenzéki pártok szerint a szejm összes képviselőjének kevesebb mint fele vett részt a szavazáson, és a szükséges többség csak úgy született meg, hogy egy-két képviselő két személy nevében adta le szavazatát. Kuchcinski arról tájékoztatta Dudát, hogy a szavazást követően senki sem emelt formális panaszt, így az államfő is lezártnak tekinti az ügyet.

“Az alkotmánybíróság most, az alaptörvénynek megfelelően újból 15 tagból áll” – jelentette ki a beiktatáson Andrzej Duda. Ezzel jelezte, hogy a taláros testület teljes jogú tagjának tekinti azokat a bírákat is, akiket a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői választottak. Velük az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormánytöbbségnek közvetlenül az őszi kormányváltás előtt választott jelöltjeit váltotta le az új, korábban ellenzéki parlamenti többség. Andrzej Duda be is iktatta őket, ám az alkotmánybíróság ötből csak kettőnek engedte meg közülük, hogy bekapcsolódjanak munkájába. Így a 15 fős alkotmánybíróságnak eddig csak 12 aktív tagja volt. Így a testület a csütörtöki beiktatással sem vált teljessé.

A legújabb bíróválasztáson a PiS egyedül állított jelöltet. A fő ellenzéki erő, a PO, a szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern), valamint a Lengyel Parasztpárt képviselői ellenezték a választást, arra hivatkozva, hogy ezt egy vitatott jogszabály alapján hajtják végre. A lengyel alkotmánybíróság ugyanis alkotmányellenesnek minősítette a róla szóló törvény év eleji módosítását. Ez ugyan nem vonatkozott a bírák megválasztásának módjára, a törvény körül kialakult vita viszont hónapok óta fel nem oldódó patthelyzetet eredményezett. 

A válság megoldásáról március végén Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke tárgyalt az ellenzéki pártok elnökeivel, és bejelentette: a szejm új alkotmánybírósági törvény kidolgozásához kezd hozzá. Megkezdte munkáját a házelnök által felállított szakértői bizottság is, mely az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak a lengyel alkotmánybíróságról szóló márciusi véleményét figyelembe véve javaslatokat dolgoz ki a helyzet kezelésére. 

Április közepén az Európai Parlament a PO kezdeményezésére demokráciát veszélyeztetőnek minősítette az év elején elfogadott, a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozásokat, melyek miatt januárban az Európai Bizottság az uniós jogállamisági mechanizmus elindítását kezdeményezte Lengyelországgal szemben.