Reklámzászlónak tekintette a nagyváradi bíróság egy első fokon kimondott ítéletében a Tőkés László európai parlamenti képviselő irodája erkélyére kitűzött Partium-zászlót – közölte az egyik közösségi portálon Tőkés László sajtóirodája.

Tőkés László tavaly december 11-én tűzte ki parlamenti irodája homlokzatára a partiumi zászlót. A nagyváradi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség reklámzászlónak tekintvén a jelképet öt nappal később figyelmeztetésben részesítette, és a zászló eltávolítására szólította fel a képviselőt. E figyelmeztetésnek a jegyzőkönyvét támadta meg a bíróságon a képviselő, és ebben a perben született április 27-én a számára kedvezőtlen ítélet.

A sajtóiroda a közösségi portálon közölte, Tőkés László várhatóan megfellebbezi a bírósági döntést, miután az ítélet indoklását kézhez kapja.

Csomortányi István, a Partium zászlaját 2015 májusában elfogadó Partiumi Autonómiatanács (PAT) alelnöke elmondta, a jelkép tiltása felháborító, de a hatósági tiltás használ is a partiumi zászló népszerűsítésének. Hozzátette, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét is betöltő Tőkés László irodája mellett eddig az EMNT néhány partiumi irodájára tűzték még ki a jelképet. Máshol eddig nem kifogásolták a zászlót a hatóságok.

A Partiumi Autonómiatanács (PAT) 2015 májusában fogadta el a Parium régió jelképeit. Mind a címer, mind a zászló fehér mezőben piros kettős keresztet és négy piros vízszintes csíkot tartalmaz. A jelképek megalkotására egy évvel korábban írtak ki pályázatot az erdélyi országgyűlés 1659-ben elfogadott határozata alapján, amely “Magyarország Erdélyhez incorporáltatott része” jelképeként a négy folyóvizet és a kettős keresztet jelöli meg.

Korábban hasonló felszólítást kapott Tőkés László az irodája homlokzatára kitűzött székely zászló miatt is, amelyet szintén peres úton próbált érvényteleníttetni. A reklámzászlónak minősített székely zászló ügyében eddig ellentétes bírósági ítéletek születtek. A Bihar megyei törvényszék 2015 novemberében jogerős ítéletben minősítette reklámzászlónak Székelyföld jelképét, a Maros megyei törvényszék viszont 2016 január végén egy hasonló per jogerős ítéletében elutasította a székely zászló reklámzászló-besorolását.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy 2013 októberében tartott sajtótájékoztatón ironikus hangnemben mondott köszönetet a székelyföldi prefektusoknak, amiért a székely szimbólumok ellen indított pereikkel megerősítették a székely közösségi tudatot.