Az Adótanácsadók Egyesülete nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatát a cégregisztráció áthelyezéséről az iparkamarához, és úgy vélik, a bürokráciát a kötelező kamarai nyilvántartás eltörlésével lehetne csökkenteni.

 Az egyesület azt közölte, hogy a cégek hiteles nyilvántartása a gazdaság jó működéséhez szükséges bizalom alapja, amelyet a tapasztalt és független cégbíróságok garantálnak – hangsúlyozták.

Az egyesület szerint érthetetlen, hogy a jól működő cégbírósági rendszert miért kellene alapjaiban felforgatni, amely véleményük szerint felesleges pazarlással és gazdasági kockázattal járna. 

A cégnyilvántartás áthelyezése a kamarához azért is kockázatos, mert az MKIK máig nem hozta létre azt az adatbázist, amely a kamarai nyilvántartás részeként tartalmazott volna információkat a vállalkozásokról (például, hogy a gazdálkodó szervezet adószámát felfüggesztették-e, törölték-e, köztartozásmentes adózó-e a vállalkozás) – írták. Az MKIK-t erre a gazdasági kamarákról szóló törvény 2014-es módosítása kötelezte – tették hozzá. 

Ezért is meglepő az egyesület számára, hogy az MKIK a cégek regisztrációjának bonyolult, jelentős szaktudást és nagy apparátust feltételező feladatát átvállalná – írták.

Az Adótanácsadók Egyesülete hangsúlyozza, a bürokrácia csökkentéséhez az vezetne, ha a vállalkozások számára kötelező kamarai nyilvántartást és az ehhez kapcsolódó regisztrációs díjat eltörölnék.