Hamisított volt a romániai kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része – jelentette ki szerdán Victor Rambu román egészségügyi államtitkár, aki ismertette az első hivatalos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

Ezek szerint a Hexi Pharma cég által szállított fertőtlenítőszereknek a hivatalos és a valós koncentrációtartalma között eltérés van, ezért megbírságolták a céget, a szóban forgó termékeket pedig kivonják forgalomból.

Az államtitkár szerint a cég valamennyi terméke esetében eltérést találtak a hivatalos és a valós koncentrációtartalom között.

Dan Suciu, a kormány szóvivője elmondta, fontolgatják a vállalat beperlését, és kártérítést követelhetnek. Hozzátette: azt javasolják a kórházaknak, hogy ne használják többet a cég által forgalmazott fertőtlenítőszereket.

A hatóságok szerint az intézkedések következtében nem alakul ki hiány, mert a Hexi Pharma a román fertőtlenítőszer-piac húsz százalékát uralta, így vannak más cégek is, amelyek el tudják látni a romániai kórházakat.

A Hexi Pharma az eredmények nyilvánosságra hozása után közleményben elnézést kért, és közölte, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszavonják termékeiket. Bejelentették, hogy beszüntették már működésüket, és a tulajdonos kérte a bíróságon a cég felszámolását.

Romániában ügyészségi vizsgálat is indult a hamisított fertőtlenítőszerek ügyében. A román média korábban azt írta, hogy az üzletember hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el kórházaknak a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron.

A botrány miatt hétfőn lemondott a román egészségügyi miniszter.