A 2024-es nyári olimpiai és a paralimpiai játékok rendezését, szervezését és lebonyolítását segítené az a törvényjavaslat, amelyet az Országgyűlésnek két fideszes képviselő nyújtott be.

A Gulyás Gergely és Bánki Erik által benyújtott javaslat törvényi szintre emeli az olimpiai pályázat intézményi rendszerét, külön szabályozva a Budapest 2024 Zrt. feladatait. Rögzítenék, hogy a rendezési jog elnyerése esetén ez a cég látja el az olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságának feladatait.

A rendezés jogának elnyerését követően az olimpiai megvalósítási hatóság, mint a játékok infrastrukturális beruházásait és a szükséges projekteket megvalósító szerv lenne a biztosítéka a sikeres rendezésnek. 

Az új szervezet a játékok után, mint az olimpiai örökség koordinálásáért, ápolásáért és a fenntarthatóságért felelős hatóság folytatná a tevékenységét.

Rögzítették azt is, hogy az olimpiával kapcsolatos létesítmények építésekor speciális szabályokat alkalmaznának és létrehoznák a kiemelt jelentőségű olimpiai üggyé nyilvánított általános építésügyi hatósági ügy kategóriáját.

A törvény a 2012. évi londoni olimpiai és paralimpiai játékokra készült olimpiai törvény mintájára szabályozza a közlekedés területét, létrehozva a sportesemény hatékony lebonyolítását biztosító olimpiai közlekedési tervet és olimpiai útvonal hálózatot – tették hozzá.

A törvény előírná, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok pályázatához és rendezéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés tehermentesítése
érdekében a lehető legnagyobb hányadban adományokból, illetve központi költségvetési forráson kívüli támogatásokból kell fedezni – áll a dokumentumban.

A 2024-es olimpia és paralimpia megrendezéséért Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról.