Újabb amerikai haditengerésztisztek ellen emeltek vádat a napokban a “Kövér Leonard” botránynak keresztelt korrupciós ügyben az Egyesült Államokban.

Az ügyben összesen több mint harminc tiszt ellen folyik nyomozás, mert admirálisok és ezredesek adtak át katonai titkokat csúszópénzért és prostituáltak szolgáltatásaiért cserébe. 
    

A szövetségi igazságügyi minisztérium és a haditengerészet bűnügyi nyomozó hivatala évek óta vizsgálja azokat a tiszteket – admirálisokat és előléptetésre váró ezredeseket -, akik kapcsolatban álltak a “Kövér Leonard” néven ismertté vált Leonard Glenn Francis malajziai vállalkozóval, s jelentős csúszópénzek és ajándékok ellenében katonai titkokat adtak át neki. A vállalkozó a haditengerészeten belüli magas rangú kapcsolatait felhasználta arra is, hogy dollármilliókat csaljon ki a haditengerészettől. 
    

Francis dúsgazdag malajziai vállalkozó, akire a bűnüldöző hatóságok 2013 nyarán figyeltek fel Kaliforniában, ahol a Csendes-óceánon lévő hetedik flotta vezető tisztjeivel tartott fenn élénk kapcsolatot. “Kövér Leonard” cége, a Glenn Defence Marine Asia kikötői szolgáltatásokat nyújtott a flottának.
    

A csaknem kétszáz kilós üzletembert tavaly le is tartóztatták Kaliforniában, s vádat emeltek ellene csalás miatt. A férfi elismerte, hogy cége rutinszerűen túlszámlázta a hadseregnek nyújtott szolgáltatásokat. A cégnek nem csak az amerikai, hanem nyugat-európai haditengerészetekkel is van szerződése. 
    

A nyomozás azonban nem zárult le Leonard Glenn Francis letartóztatásával. A nyomozók egymás után göngyölítik fel a botrányban résztvevő amerikai tisztek tevékenységét. Kiderült, hogy az amerikai katonák jelentős összegeket kaptak Francistől, aki luxusutakra is befizette őket, vagy éppenséggel prostituáltakat küldött nekik. Cserébe túlszámlázhatott, figyelmeztették, ha vizsgálat indult emiatt, és titkos katonai információkat kapott. 
    

Pénteken egy kaliforniai bíróság nyilvánosságra hozta, hogy korrupció vádjával perbe fogták Michael George Brooks volt manilai haditengerészeti attasét, Bobby Pitts volt haditengerészeti parancsnokot, aki korábban Szingapúrban szolgált, s átadta a nyomozásról szóló dokumentumokat is Leonard Glenn Francisnek. Büntető eljárás indult Gentry Debord alezredes ellen is, aki a többi között a haditengerészet belső dokumentumait adta át a malajziai üzletembernek. 
    

A The Washington Post információi szerint John Richardson tengernagy, az amerikai haditengerészeti hadműveletek vezetője nemrégiben közölte kétszáz admirálissal Washingtonban, hogy közülük harminc ellen folyik nyomozás. 
    

A botrányban, amelyet elemzők az elmúlt évtizedek legnagyobb nemzetbiztonsági botrányának minősítenek a haditengerészetnél, eddig már több mint tíz katonatiszt és vállalkozó vallotta be bűnösségét.