A szövetkezeti hitelintézetek felügyeletének erősítésére nyújtott be törvénymódosítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek; az MNB pedig jelezte, hogy felkészült a takarékszövetkezetek, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) megújított keretrendszernek megfelelő felügyeletére.

A törvényjavaslat indoklása szerint a pénzügyi szektor stabilitása, a bizalom helyreállítása és fenntartása, valamint erősítése a pénzügyi szabályozás kulcskérdése. A pénzügyi szektorral szemben támasztott elvárás, hogy innovatív legyen, szélesebb körű igényeket magasabb szinten és gyorsabban szolgáljon ki – olvasható az indoklásban, a javaslat a felügyeleti szerepkört is felértékeli.
    

Az indoklás szerint az integrációs folyamat keretében a szoros integráció lezárult. Az integráció további kiteljesítése, a szövetkezeti hitelintézetek közösségének erősítése szükségessé teszi a felügyelet ellenőrzésének kiterjesztését az integráció stabilabb és hatékonyabb működése, a közbizalom fenntartása és erősítése érdekében.
    

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadott közleményében jelentette be, hogy amennyiben a jogalkotó úgy dönt, hogy a jogszabályi környezet módosításával az egységes szemléletű pénzügyi felügyelés irányába lép tovább, az MNB felkészült a takarékszövetkezetek, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) megújított keretrendszernek megfelelő felügyeletére.
    

Az MNB egyetért a Magyar Bankszövetség elnökének azzal a felvetésével, hogy lehet még javítani a hazai takarékszövetkezetek pénzügyi felügyeleti rendszerén – hangsúlyozták a közleményben. Hozzátették, a jegybank álláspontja szerint is indokolt lehet a takarékszövetkezeti integráció megszilárdítása a MNB felügyelete révén.
    

A takarékszövetkezeti szektor ma Magyarországon stabil, biztonságos; a jegybank felügyeleti jogkörének megerősítése, egységesítése tovább erősítheti a szektor stabilitását, illetve az ügyfelek és szektor szereplői közötti bizalmat – fogalmazott az MNB.
    

 

A bankszövetség elnökének az MNB álláspontja szerint abban is igaza van, hogy a takarékszövetkezeti integráció tagjai közti egyetemleges felelősség eddigi korlátozásának megszüntetése növelné az egész hitelintézeti szektor stabilitását és a takarékszövetkezetek és egyéb hitelintézetek közötti versenysemlegesség irányába mutatna – hangsúlyozta a jegybank.