Jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a konstancai táblabíróság Mircea Basescut, Traian Basescu volt román államfő testvérét, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2014-ben emelt vádat az akkor még tisztségben lévő államfő öccse ellen, aki állítólag egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon Anghel vizsgálati fogságból történő elengedéséért vagy egy enyhébb büntetés kieszközléséért. 
    

Miután Anghelt csaknem kilenc évre ítélték gyilkossági kísérletért, a bűnöző családja visszakövetelte, de csak részben kapta vissza a csúszópénzt Mircea Basescutól. Az ügy azt követően derült ki, hogy Anghel családja nyilvánosságra hozta azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen Mircea Basescuval alkudoznak.
    

A volt elnök testvérének kapcsolata az alviláginak tartott Anghel családdal nem volt új keletű: 2010-ben Mircea Basescu lett a keresztapja Sandu Anghel unokájának. A román lapok tudni vélik, hogy Traian Basescu és felesége is találkozott már az Anghel családdal, amikor 2009-ben részt vettek a costesti-i romafesztiválon. A nyomozás során azonban egy pillanatig sem merült fel a volt elnök esetleges személyes érintettsége.
    

A romániai korrupcióellenes harcot kezdeményező Traian Basescu, aki a per során mindvégig azt hangoztatta, hogy bízik öccse ártatlanságában, ám az őt emiatt ért támadások és a parlament felszólítása ellenére sem volt hajlandó lemondani, kitöltötte kétszer ötéves elnöki mandátumát. Szerinte ugyanis távozása esetén semmi esélye nem maradt volna a jobboldalnak, hogy legyőzze Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt a 2014-es államelnök-választáson, amelyen ő maga már nem indulhatott újabb mandátumért.